Az oroszoknak nem is kell Kelet-Ukrajna

Az oroszbarát szakadárok egyike dohányzik egy páncélozott harcjármű tetején a kelet-ukrajnai Donyeck közelében tartott gyakorlatozáson.
Az oroszbarát szakadárok egyike dohányzik egy páncélozott harcjármű tetején a kelet-ukrajnai Donyeck közelében tartott gyakorlatozáson.
Vágólapra másolva!
A szakadárokkal szimpatizálnak, de Donyeck és Luhanszk térsége már nem kellene az oroszoknak- derül a VTsIOM állami közvélemény-kutató felméréséből. Egyre többen gondolják azt is, hogy Kelet-Ukrajnában több orosz harcol a térség függetlenségéért, mint ahány ukrán.
Vágólapra másolva!

Támogatja az orosz lakosok többsége a donyecki és luhanszki önjelölt köztársaságok létét, de csak 18 százalékuk csatolná Kelet-Ukrajna térségét Oroszországhoz – olvasható az orosz állami közvéleménykutató intézet felmérésében.

Orosz barátok

Jelentősen változott a fegyveres szakadárokról alkotott kép is: míg a VTsIOM tavalyi felmérése szerint csak a megkérdezettek 5 százaléka gondolta úgy, hogy donbaszi régióban több orosz "önkéntes" harcol, mint ahány ukrán,

idén 15 százalékuk sejt orosz többséget a kelet-ukrajnai csatatéren.

Az oroszbarát szakadárok egyike dohányzik egy tank tetején a kelet-ukrajnai Donyeck közelében tartott gyakorlatozáson. Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Ennél is fontosabb, hogy a megkérdezettek harmada úgy gondolja: az orosz államnak semlegesnek kellene maradnia, anélkül, hogy Kijevet vagy Donyecket és Luhanszkot támogatná.

Eközben csak negyedük biztos benne, hogy a két köztársaság függetlenségét el kell ismerni, idézi a felmérés adatait a Tass hírügyönség.

Jobb lenne a béke

A válaszadók többsége ráadásul békepárti és hiszi, hogy Oroszország jól járna a konfliktus békés rendezésével,

még úgy is, hogy eddig dollár százmilliárdokat veszített az ukrán válság miatti nyugati szankciókkal.

Ez a harc lesz a végső

A totális, végső győzelemig tartó harcot csak a nyilatkozók 10 százaléka tartotta elfogadhatónak – derül ki a szeptember 5-i felmérésből, amelynek során 1600 férfit és nőt kérdeztek meg Oroszország 46 különböző régiójában.