Újabb pofont kapott Angela Merkel

Angela Merkel
German Chancellor Angela Merkel speaks at a press conference with her Austrian counterpart at the German Chancellery in Berlin on September 15, 2015 following their meeting on the refugee crisis, after both sides reinstated border controls. Merkel met with Werner Faymann. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
40 százalék alá zuhant az Angela Merkel vezette Német Kereszténydemokrata Unió támogatottsága – derült ki az INSA legfrissebb felméréséből. A menekültválság az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak pártnak használt, akik most már hat százalékon állnak, így bejutnának a német parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Újabb veszteségeket könyvelhetett el az Angela Merkel vezette Német Kereszténydemokrata Unió (VCDU), 40 százalék alá zuhant a támogatottsága. Jelenleg a választók 38,5 százaléka voksolna a CDU-ra, ami 2,5 százalékponttal kevesebb, mint amit szeptember elején mértek nekik.

Az INSA kutatásából az is kiderült, hogy a szociáldemokraták is veszítettek a támogatottságukból. Míg szeptember elején a választók 24, most 23,5 százaléka szimpatizált velük. A Zöldek és a Baloldali párt jelenleg 10,5-10,5 százalékon áll. A menekültválságban szigorú álláspontot elfoglaló Alternatíva Németországnak támogatottsága a szeptember eleji négyről hat százalékra erősödött.

Folyamatosan zuhan Merkel népszerűsége Forrás: AFP/John Macdougall

Mint arról az Origo is beszámolt, Angela Merkel népszerűsége szintén mélyponton van: a német kancellár támogatottsága egy hét alatt 3 százalékponttal esett vissza hazájában. Más felmérések szerint Merkel népszerűsége két éves távlatban is mélypontra süllyedt, a jelenlegi kormányzati ciklusban most a legalacsonyabb a kancellár támogatottsága.

Ráadásul a németek közel abszolút többsége, 48 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan a német kormány a migrációs válságot kezeli.