Szörnyű cipőben tárgyalt Szijjártóval a külügyminiszter

Szijjártó Péter
New York, 2015. szeptember 28. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan egyesült arab emírségekbeli külügyminiszterrel tárgyal New Yorkban 2015. szeptember 28-án. Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának általános vitáján vesz részt. MTI Fotó: KKM / Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Igen különös öltözetben tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan, egyesült arab emírségekbeli külügyminiszter a hétfői ENSZ-közgyűlésen. Az arab politikus ugyanis elegáns öltönyéhez olyan cipőt választott, amely finoman szólva is kívánnivalót hagy maga után.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi találkozók esetében szigorúbbak az öltözködésre vonatkozó protokoll-előírások, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan, egyesült arab emírségekbeli külügyminiszter azonban ezt, úgy tűnik, lazán kezeli. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott beszélgetése során ugyanis olyan cipőt vett fel, amely korántsem felel meg a klasszikus üzleti viseletnek.

– sorolja a követelményeket Gyarmati Ildikó protokollszakértő, aki szerint ettől egy nemzetközi tárgyaláson semmiképpen sem szabad eltérni. Ugyan fellazult a diplomáciai öltözék szabályozása, ám ezt a szabályt még most is illik betartani – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan egyesült arab emírségekbeli külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm / Kovács Márton

Ha valaki sportosan akar öltözni, akkor sem tréningruhában és sportcipőben jelenik meg, hanem kigombolja a zakóját vagy felhajtja az ingjét.

Gyarmati Ildikó szerint Aléxisz Cíprasz öltözéke is furcsa, a görög miniszterelnök ugyanis legendásan kerüli a nyakkendő viselését.

Aléxis Ciprasz görög miniszterelnök Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A nyakkendő összeszedettséget sugall, ha valaki nem viseli, akkor nemtörődömséget mutat, esetleg lehet olyan üzenete is, hogy

nem veszem komolyan a tárgyalópartnereimet.

Persze ennek okáról a miniszterelnököt kellene megkérdezni – tette hozzá.