Amerikaiak bombáztak Kunduzban

Boxer, tank, harckocsi
A tank of the txpe 'Boxer' stands at the German base camp in Kunduz, Afghanistan, 04 October 2013. Photo: Michael Kappeler
Vágólapra másolva!
Az Afganisztánban tartózkodó, kiképzési feladatokat ellátó magyar katonai egységektől 170 kilométernyi távolságban mért légi csapást az USA légiereje a Kunduz városát elfoglaló tálibok állásaira. A BBC szerint komoly harcok folynak a városért, amelynek nagy részéből tegnap kiűzték a kormányerőket.
Vágólapra másolva!

A NATO vezetésével Afganisztánban jelen lévő amerikai repülőgépek kedden kora reggel légi csapást mértek az észak-afganisztáni Kunduzba előző nap betörő, ott állásokat foglaló tálibokra - írja a BBC a katonai szövetség egyik szóvivőjére hivatkozva.

A légi csapás célja a "koalíciós és afgán erőket érintő fenyegetés megszüntetése" volt.

A NATO kötelékében a várostól 170 kilométernyire nyugatra, egy másik tartományi központban, Mazár-e Sarifban magyar katonák is vannak, ők kiképzési feladatokat látnak el. A Honvédelmi Minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint a Kunduzban zajló komoly összecsapások miatt egyelőre nem kellett erősíteni a magyaroknak is helyet adó tábor védelmét. Erről egyébként is a német vezetésű nemzetközi törzs dönt, tájékoztatott a HM sajtóosztálya.

Zajlik a csata a városért

A BBC közben azt írja, hogy az afgán erők elkezdték a város tálibok uralta részeinek visszafoglalását. A helyi rendőrség szóvivője azt mondta a brit közszolgálati portálnak, hogy a kormány katonái ellenőrzik a város központi börtönének környékét, ahonnan tegnap foglyokat szabadítottak ki a tálibok. Visszakerült az ellenőrzésük alá a rendőrség főhadiszállása is, tette hozzá.

Kunduz fontos stratégiai pont a tádzsik-afgán határ közelében. Ha a táliboknak sikerülne tartósan elfoglalniuk a várost, megszerzik az ellenőrzést az afgán fővárosba, Kabulba vezető főút fölött is. "Kunduz városa a tálibok kezére jutott", közölte tegnap éjjel Szedik Szedikki, az afgán belügyminisztérium szóvivője. A város és a tartomány vezetői Kunduz repülőterére vonultak vissza, miután a központ a tálibok kezére került.

A városból civilek is megpróbáltak bejutni a repülőtérre, de a BBC szerint őket elküldték a kormányerők.

A táliboknak 14 év után most először sikerült részben átvenniük az irányítást egy tartományi központ fölött. Kunduz városa nemcsak stratégiailag fontos a tálibok számára, hanem szimbolikus jelentősége is volna a település elfoglalásának: mielőtt 2001-ben az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció hadjáratának következtében megdőlt az uralmuk az országban, ez a város volt északi erősségük.

Fotó a helyszínről: Kunduz központjában folytak tegnap az összecsapások Forrás: MTI/AP

Súlyos harcok

Tegnap reggel három irányból támadták meg a települést a fegyveresek.

Afganisztánban egyre súlyosabb harcok robbannak ki azóta, hogy tavaly az USA és a NATO-országok kivonták egységeik nagy részét az országból. Egy nappal a kunduzi támadás előtt egy krikettmeccsen robbantott egy merénylő, az öngyilkos támadásban kilencen haltak meg.