Magyar katonák közelében támadnak a tálibok

Kunduz, Afganisztán, Tálibok, Mazar-e Sharif, magyar katonák
Kunduz központjában folynak az összecsapások
Vágólapra másolva!
Kitűzték zászlajukat a tálibok Kunduz központjában, hírügynökségi jelentések szerint nagyon közel kerültek a tartományi kormányzó székhelyéhez is. A fegyveresek meglepetésszerű támadást indítottak ma hajnalban Afganisztán északi részén, a tádzsik-afgán határ közelében fekvő tartományi központ ellen. Az afgán kormányerők erősítést küldtek a helyszínre. A magyar katonák állomáshelye a harcoktól 170 kilométernyire van. Arról, hogy a magyarok készültségi szintjét kellett-e emelni az események miatt, egyelőre nincs hír.
Vágólapra másolva!

Tálib zászló leng Kunduz tartomány központjában, a város jó részét elfoglalták a fegyveres csoport tagjai - adta hírül a Reuters. A tálibok 500 méterre megközelítették a helyi kormányzó központját is - erről a kormányzóhelyettes tájékoztatta a hírügynökséget, aki elmenekült az épületegyüttesből a város repülőterére.

Kunduztól 170 kilométerre magyar katonák is állomásoznak, Mazar-e Sharifben.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint ők harctevékenységet nem folytatnak, kizárólag az afgán haderő és rendőrség helyben lévő alakulatainak mentorálási és tanácsadási feladataiban vesznek részt. A két és fél órányi autóútra zajló komoly összecsapások miatt egyelőre nem kellett erősíteni a magyaroknak is helyet adó tábor védelmét. Erről egyébként is a német vezetésű nemzetközi törzs dönt, tájékoztatott a HM sajtóosztálya. Azt is írták, hogy a kunduzi harcokban kizárólag az afgán hadsereg és a rendőrség alakulatai vesznek részt, a városban jelenleg NATO erők nem tartózkodnak.

A BBC információi szerint Kunduzban több kormányépületet, illetve egy börtönt is elfoglaltak a tálibok. A helyi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy az elfoglalt börtönből 500 rabot is szabadon engedtek a fegyveresek. A BBC arról is beszámol, hogy a helyi média jelentései szerint harcosok betörtek egy kórházba is, de ott csak rövid ideig maradtak.

A BBC afgán kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy eddig 25 támadó és két afgán rendőr halt meg az összecsapásokban. A jelentés szerint a kormány erősítést küldött a városba.

Kunduz fontos stratégiai pont a tádzsik-afgán határ közelében.

Ha a táliboknak sikerül elfoglalniuk a várost, megszerzik az ellenőrzést az afgán fővárosba, Kabulba vezető főút fölött is.

A vidék az ország élelmiszerellátásának is fontos központja, a BBC arról ír, hogy innen származik az ország rizstermésének fele.

Kunduz központjában folynak az összecsapások Forrás: MTI/AP/-------------------

Kunduz városa nemcsak stratégiailag fontos a tálibok számára, hanem szimbolikus jelentősége is volna a település elfoglalásának: mielőtt 2001-ben az amerikai támadás következtében megdőlt uralmuk az országban, ez aváros volt északi erősségük. Reggel három irányból támadták meg a települést a fegyveresek. Ha Kunduzt beveszik, 2001 óta ez lesz az első tartományi székhely, amely a tálibok uralma alá kerül.

Afganisztában egyre súlyosabb harcok robbannak ki azóta, hogy tavaly az USA és a NATO kivonta egységeinek nagy részét az országból. Egy nappal a kunduzi támadás előtt egy krikettmeccsen robbantott egy merénylő, az öngyilkos támadásban kilencen haltak meg.