Kulturális sokkot kapott Kazahsztán

Iszlám Állam, Szíria, fegyver
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
A nemzetközi közösség politikai megosztottsága az akadálya az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni hatékony küzdelemnek - jelentette ki a kazah külügyminiszter az AP hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjújában.
Vágólapra másolva!

Jerlan Idriszov szerint hazája a közelmúltig "száz százalékig védett volt a fundamentalizmussal és a szélsőségességgel szemben", de mostanra a társadalom egyes részeiben megjelentek "őrült, szélsőséges nézetek". "Kulturális sokként" érte a kazah vezetést az az információ, miszerint mintegy kétszáz kazah állampolgár harcol Szíriában a terroristák oldalán - tette hozzá.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Safin Hamed

Összefogást sürget

A közép-ázsiai ország külügyminisztere felszólította a nagyhatalmakat, hogy egyesüljenek az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Felfoghatatlannak mondta, hogy az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Európa képtelen "úrrá lenni egy viszonylag kis szervezeten". Mint mondta, várakozással tekint Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői ENSZ-beli találkozója elé, amely változást hozhat az Iszlám Állam elleni taktikában.

Nazarbajevnek is jutott a Nemzetközi Űrállomásról visszatérő űrhajósok dicsőségéből Forrás: AFP/Ilias Omarov

Az elnök valóban népszerű

A kazah diplomácia vezetője az AP kérdésére védelmébe vette Nurszultan Nazarbajev kazah elnököt, akit a hatalomban eltöltött negyedszázad után az idén ismét államfővé választottak. Idriszov szerint ennek az az oka, hogy az elnök "valóban népszerű". Óva intette a nyugati hatalmakat attól, hogy az érett demokráciák elveit akarják elfogadtatni Kazahsztánnal, hozzátéve, hogy a demokráciának a fejlődő országokban történő meggyökereztetése gyakran végződött erőszakkal és felfordulással.
"Hol van a demokratikus Irak? Mi nem akarunk arra a sorsra jutni. Nazarbajev biztosíték az ilyen forgatókönyvek ellen. Ő emberséges uralkodó. Lehet, hogy tekintélyelvű, nevezhetik a rendszerünket autokratikusnak, de mi boldogok vagyunk. Boldogabbak, mint az ukránok vagy a szíriaiak" - mondta Jerlan Idriszov.