Három irányból támadtak a tálibok

Tálib támadás Afganisztánban
Tálib támadás Afganisztánban
Vágólapra másolva!
Tálib fegyveresek támadást indítottak hétfőn hajnalban az észak-afganisztáni Kunduz tartományi székhely ellen, hogy megkaparintsák a Kabultól 250 kilométerre fekvő város ellenőrzését - közölték a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

"A támadás hajnalban kezdődött, tálib fegyveresek tucatjai hatoltak be a város nyugati, északi és keleti része felől ... heves összecsapásokba bonyolódva a tartományi biztonsági erőkkel" - mondta el a kínai hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő helyi biztonsági forrás.

A Hszinhua kunduzi tudósítója szerint a város utcái többnyire kihaltak, közben a biztonsági erők megpróbálják elfojtani a tálib támadást. A lázadók támadást indítottak a szomszédos Csardara és Arcsi körzetében is.

Húsz lázadót megöltek

Szájed Szarvar Husszaini, a kunduzi rendőrség szóvivője szerint három helyszínen, a város három főkapujánál heves harcok bontakoztak ki. A biztonsági erők húsz lázadót öltek meg. Egyes hírügynökségi jelentések szerint

legalább két civil is életét vesztette, és 34-en megsebesültek.

Tálib támadás Afganisztánban Forrás: MTI/AP

Husszaini szerint a biztonsági erőknek van elegendő fegyveresük ahhoz, hogy visszaverjék a tálibok támadását, de ha nem sikerül a város peremén feltartóztatni őket, utána nehéz lenne őket kiűzni a városból. A város eleste komoly kudarcot jelentene Asraf Gáni afgán elnök számára, aki azt ígérte tavaly megválasztásakor, hogy megteremti a békét a több mint harminc éve tartó fegyveres viszályok által megtépázott országban.

Stratégiailag fontos

Kunduz tartomány Afganisztán négy szegletéből vezető utak kereszteződésénél fekszik, ami stratégiailag fontossá teszi. Az egykoron csöndes tartományi székvárosban az elmúlt időszakban fellángolt az erőszak, a tálibok áprilisban és júniusban is megpróbálták elfoglalni a várost, de a biztonsági erők visszaverték a támadást.