A svédek egyre jobban szeretik a menekülteket

A svédek szívesen látják a menekülteket
Vágólapra másolva!
A svédek 44 százaléka még több menekültet fogadna be, mint eddig. Február óta 18 százalékponttal növekedett azoknak az aránya, akik szerint további menekülteket kellene befogadni – derült ki az Ipsos legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A svédek 44 százaléka szerint több menekültet kellene befogadnia Svédországnak – derült ki az Ipsos vasárnap közzétett közvélemény-kutatásából, amely a Dagens Nyheter című svéd lap megrendelésére készült.

Az Ipsos februárban még azt mérte, hogy

a lakosság 36 százaléka ellenzi, hogy több menekültet fogadjanak be,

és csak a kisebbség, 26 százalék értett egyet ezzel az opcióval.

Vagyis február óta megfordult a közvélemény: 18 százalékponttal növekedett azoknak az aránya, akik több menekültet fogadnának be. Minden harmadik svéd akár az otthonában is befogadna menekülteket – olvasható a mandiner.hu oldalán.

A svédek szívesen látják a menekülteket Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A kormánnyal elégedetlenek

Nem túl gyakori, hogy ilyen erős változásokat tapasztalunk a közvéleményben ennyi idő alatt: ez egy igen erős növekedés – értékelte a kutatás eredményét Nicklas Källebring, az Ipsos elemzője. Hozzátette: a kutatás alapján nyilvánvaló, hogy

a svédek jobban tartanak az idegenellenességtől mint a bevándorlás növekedésétől.

Azoknak az aránya, akik szerint kevesebb migránst kellene menekültként befogadni, 36-ról 30 százalékra csökkent. 20 százalék úgy gondolja, hogy pont megfelelő számú menekültet fogadott be Svédország. A többség nem elégedett a kormánnyal migránsügyben: 59 százalék úgy gondolja, hogy a svéd kormány többet is tehetne, hogy segítse a szír menekülteket.

Az utóbbi években Svédország a lakosságához viszonyítva több migránst fogadott be menekültként, mint bármely más EU-tagállam.