Összefogott a magyarság Kárpátalján

Németh Zsolt
Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke
Vágólapra másolva!
Örömteli, hogy megkezdődött a kelet-ukrajnai válság politikai rendezése, amelyről a mostani menekültválság alatt sem szabad elfelejtkezni – mondta az Origónak Németh Zsolt. A fideszes politikus arról is beszélt, hogy létrejött a kárpátaljai magyar pártok összefogása.
Vágólapra másolva!

Kárpátalján pénteken megalakult a magyar-ukrán baráti társaság – mondta az Origónak Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke. Beszámolt arról is, hogy a társaság ülésén 14-en vettek részt, köztük Vinnai Győző fideszes és Mesterházy Attila MSZP-s képviselő. Megállapították, hogy

óriási hiba lenne, ha a menekültválság heteiben a világ elfelejtkezne Ukrajnáról,

miközben végre megindult az ottani válság politikai kezelése.

Németh Zsolt szerint Ukrajnára sem szabad elfelejtkezni Fotó: Bielik István - Origo

Németh Zsolt örömtelinek nevezte, hogy a jövő héten Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalnak a válságról. Kiemelte, olyan megállapodásnak kell születnie, amiben Ukrajna és az Európai Unió is aktív szerepet játszik.

A megszületendő megállapodásnak nem szabadna Ukrajna jövőbeni szuverenitását korlátoznia,

ami azt jelenti, hogy meg kell hagyni Kijev számára a szabadságot, melyik szövetségi rendszerhez kíván csatlakozni – mondta Németh Zsolt.

Barack Obama és Vlagyimir Putyin Ukrajna jövőjéről is egyeztet Forrás: AFP/Pablo Martinez Monsivais

Október 25-én az ukrajnai önkormányzati választásokkal véget ér az a rendszerváltási folyamat, ami a tavaly az elnök- és a parlamenti választással kezdődött. Németh Zsolt elmondta, a magyarság számára is fontos a voksolás, ahol

hosszú idő után összefogott a két magyar párt.

Így reális esély van arra, hogy közösen átlépjék az öt százalékos megyei listás küszöböt. Tény, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elégedetlen a választási körzetek kialakításával, de az összefogás sikere miatt nem lesz negatív hatása az adminisztratív változásoknak – fejtette ki a külügyi bizottság elnöke.