Megszólalt Werner Faymann az Orbán-találkozó után

Orbán Viktor; FAYMANN, Werner
Bécs, 2015. szeptember 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Werner Faymann osztrák kancellár kezet fog bécsi tárgyalásukon 2015. szeptember 25-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Werner Faymann osztrák kancellár korrektnek nevezte Magyarország és Ausztria kapcsolatát, miután pénteken Bécsben megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, ugyanakkor az APA hírügynökség jelentése szerint arra is utalt, hogy van bizonyos feszültség a viszonyban, és többször is hangoztatta: "kell egy alap ahhoz, hogy együtt lehessen működni".
Vágólapra másolva!

A két politikus egy és negyed órás találkozójuk után külön-külön nyilatkozott a sajtónak. Faymann kijelentette: a találkozó "megmutatta, hogy beszélnünk kell egymással".

Jogszerűség vs. emberi jog

A kancellár az Európai Unió külső határának biztosítására hozott intézkedéseket "jogszerűnek" nevezte, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a menedékjog ezzel "egyenrangú, az egy emberi jog".

Orbán Viktor miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

"Az nem megy, hogy a dublini szabályok alapján ne lehessen menekülteket visszaküldeni más országokba, mivel ott nem teljesítik a normákat" – mondta Faymann, az osztrák hírügynökségi jelentése szerint Magyarországra, de Görögországra is célozva. "Igen kívánatosnak tartanám", ha jobban tájékoztatnák az osztrák hatóságokat a menekültek magyarországi áthaladásáról – mondta az osztrák kancellár.