Orbán Viktor ügyesen játszik Európa gyengeségeivel

Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives to attend the second day of a European Union and the Community of Latin America and Caribbean states (EU-CELAC) summit on June 11, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Németországban Orbán Viktor miniszterelnök bajorországi látogatásával kapcsolatban közölt kommentárt két konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Die Welt. Franciaországban arról írtak, hogy Orbán megpróbálja kijátszani Európa gyengeségeit.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Orbán bezárkózása című kommentárjában Klaus-Dieter Frankenberger kiemelte, hogy a magyar kormányfő „az utolsó keresztes lovagok" pózát fölöltve védelmezi a menekültáradat ellen népét, „amelyből már nem kevesen távoztak” más országokba a jobb élet reményében.

Nem fog sikerülni?

Orbán eszköze a szigorú bezárkózás, ezt ajánlja egész Európának, pedig ez nem fog sikerülni, hacsak nem hajlandó elmenni a végsőkig – írta a FAZ. Hozzátette, hogy Orbán szerint a menekültválság a liberális identitás válsága, holott felmerül a kérdés:

nem inkább Aszad bombái és az iszlamista gyilkosok hajszoltak sokakat menekülésbe?

Megjegyezte: „gonosz” volt Orbánnak az az utalása, hogy a német kormány erkölcsi imperializmusra törekszik, mindez pedig azt mutatja, hogy nagy ellentétek feszítik az EU-t.

Orbán szítja az ellentéteket az EU-ban? Forrás: AFP/Thierry Charlier

„Európa ördöge”

A Die Welt Horst és Viktor címmel közölte Torsten Krauel kommentárját, aki a CSU és az Angela Merkel vezette testvérpárt, a CDU viszonyának alakulásával összefüggésben írt a kormányfő bajorországi útjáról.

A szerző kiemelte, hogy Merkel és az uniópártok támogatottsága csökken, és a közhangulat változása révén akár még tovább apadhat. S a bajor kormányfőnek „érzékeny antennája” van a hangulatváltozás jeleinek érzékelésére,

ezért hívta meg Európa ördögét, Orbán Viktort, akit a keresztnevén szólít.

Hozzátette: Seehofernek az a kijelentése, miszerint Merkel egy másmilyen Németországot akar, felidézi a konzervatívok régi belső harcait, amelyek kétszer is oda vezettek, hogy a (csak Bajorországban működő) CSU megkísérelt országos párttá alakulni.

Megkérdőjelezés

A francia balliberális Le Monde a határzárról helyszíni riportot, és Orbán Viktor, Európa rossz szelleme címmel egyoldalas elemző portrét közölt a miniszterelnökről, szerkesztőségi írásának címe pedig Orbán Viktor különös Európája.

A lap szerint a magyar miniszterelnök „ügyesen tudja kijátszani Európa gyengeségeit, váltogatja a provokációkat a kiszámított hátrálásokkal.” Ezt tette már az igazságszolgáltatás és a média „kézbevételekor”, a külföldi befektetők elleni támadások esetében és a halálbüntetés visszaállításáról szóló fenyegetésével is – vélte az írás, amely szerint „Orbán minden egyes alkalommal az Európai Unió értékeit kérdőjelezi meg, még akkor is ha végül meghátrál”.

Egy francia lap szerint Orbán Viktor Európa alapértékeit kérdőjelezi meg Forrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

Populizmus

A baloldali Libération szerkesztőségi írása Orbán Viktor, egyik vasfüggönytől a másikig címmel jelent meg. A cikk szerint a kormányfő az Európai Unióban a menekültáradatból táplálkozó xenofób szuverenizmus vezéralakja lett.

„A kommunizmus egykori ellenzékijéből, aki

bátran követelte a szovjet csapatok kivonulását, mára egy populista és xenofób autokratává vált,

aki a hatalma megtartása érdekében a gyűlöletkeltésre is hajlandó” – vélte a szerző, Marc Semo, aki szerint ha a magyar kormány végül el is fogadja a menekültek rá eső részét, Orbán szavai és tettei az európai integráció alapját adó értékeket kérdőjelezik meg.

Putyin

A Der Standard című osztrák lap szerint Orbán Viktort bátran lehet Európa-ellenesként és megkérdőjelezhető demokrataként jellemezni, s nem csupán a menekültkérdés kapcsán. A szerző, Daniela Neubacher úgy véli, hogy Orbán előtt egy putyini modell lebeg. A kérdés szerinte csupán az, mikor dönt Európa úgy, hogy ezt az Európa-ellenes modellt komoly zavaró tényezőnek tekinti.

A bajor konzervatív kormánypárt, a keresztényszociális Unió, a CSU tartományi frakciójának ülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnököt Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök (j) és Thomas Kreuzer tartományi frakcióvezető (j2) fogadja a banzi kolostornál Forrás: MTI/AP/DPA/Nicolas Armer

Egyoldalúság

A magyarok most is ugyanazok, mint akik 25 évvel ezelőtt üdvözölték a kelet-német menekülteket – ezzel a címmel jelentette meg az Observador című portugál újság internetes oldalán Magyarország lisszaboni nagykövetének írását a migrációs krízisről.

A Magyarországról kialakult kép meglehetősen negatív, s túlságosan egyoldalú – írja Breuer Klára, hangsúlyozva, hogy a civilek, a segélyszervezetek és az állam is növelte a kapacitásait az érkezők segítése érdekében, a rendőrség pedig türelemmel végezte feladatát heteken, hónapokon keresztül.