Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a menekültügy miatt

Európai Unió, Magyarország
Vágólapra másolva!
Brüsszel 19 tagállam ellen indított kötelezettségszegési eljárást.
Vágólapra másolva!

19 európai uniós tagállam, többek között Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást szeptember 23-án, szerdán az Európai Bizottság, mert

nem értesítették időben a brüsszeli testületet arról, hogyan ültették át a saját jogrendjükbe a menekültügyi eljárásról szóló irányelvet és a befogadó központok minimális körülményeit meghatározó jogszabályt.

Figyelmeztetés az ujjlenyomatok miatt

Brüsszel tájékoztatása szerint emellett a bizottság úgynevezett adminisztratív levelet is küldött Ciprusnak, Németországnak, Görögországnak, Magyarországnak és Olaszországnak augusztus végén. Ez egyelőre nem jelenti kötelezettségszegési eljárás megindítását, viszont jelzi,

hogy Brüsszel tájékoztatást vár arról, hogy az öt említett ország, köztük Magyarország hogyan alkalmazza a közös ujjlenyomat-nyilvántartó rendszert szabályozó úgynevezett Eurodac-irányelvet.

Mi az az Eurodac-rendszer

Eurodac-rendeletnek nevezik az ujjlenyomatok uniós menekültügyi adatbázisát. Amikor valaki menedéket kér – függetlenül attól, hol tartózkodik az EU-ban –, ujjlenyomatait továbbítják az Eurodac központi rendszerébe. Az Eurodac 2003 óta működik, és nagyon sikeres informatikai eszköznek bizonyult.

Forrás: Christian Holz - Patrick Baudisch

Az Eurodac-adatbázist sokáig csak menekültügyi célokra lehetett használni. 2013 óta a rendszer lehetővé teszi a nemzeti rendőrségi szervek és az Europol számára, hogy a bűnügyi nyomozásokhoz kapcsolódó ujjlenyomatokat összehasonítsák az Eurodac-adatbázisban szereplőkkel. Az Eurodacból kapott adatok nem oszthatóak meg harmadik országokkal.