Bankelnököt gyilkoltak Ukrajnában

Az Arkada bank kijevi székháza
Vágólapra másolva!
Egy Lemberg közeli erdőben találták meg az ukrán Arkada bank elnökét, akinek eltűnését a múlt héten jelentették be a rendőrségen.
Vágólapra másolva!

Szerhij Szuscsev kiégett kocsiját még vasárnap találták meg az egyik tisztáson. A bankelnök után azóta több száz rendőr fésülte át az erdőt, nyomkereső kutyákkal, míg végül rábukkantak a holttestére. Halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Eltűnt pénzek

A kijevi bejegyzésű Arkada bankot annak idején a Kijivmiszbud építési konszern befektetéseinek kezelésére alapították. Az elmúlt években több tucat irodaház építésének beruházója volt, ám az alvállalkozókat nem fizette ki. Azonkívül lakásra váró magánbefektetők százainak pénze tűnt el a számláiról.

A hajléktalan is résztulajdonos

A pénzintézet alapítói között hemzsegnek a különböző offshore-cégek. Köztük van a Sykon Holdings Ltd., amelynek igazgatója Eduard Sztavickij, a tavaly megbuktatott Janukovics-kormány szökésben lévő energetikai miniszterének édesapa. Ráadásul a bank részvényeinek 9,9 százaléka egy lettországi hajléktalané, akinek a nevén több száz fiktív cég szerepel.

Az Arkada bank kijevi székháza Forrás: arkada.ua

Szerhij Szuscsevet szeptember 18-án látták utoljára Lembergben, ahová üzleti tárgyalásokra érkezett. Halálának ügyében az ukrán ügyészség szándékos emberölés miatt indított nyomozást.