Az osztrák Néppárt is bekeményít

Számos kérdést vet fel az ideiglenes menedék
Vágólapra másolva!
A Szabadságpárt növekvő népszerűsége és az elszipkázott szavazók átáramlásának megakadályozására a Néppárt is keményített a menekültekkel kapcsolatos hangvételén. Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, a párt elnöke az „Európa-erőd" megvédésére szólított fel legutóbbi beszédében.
Vágólapra másolva!

Az osztrák önkormányzati kampány élesedésével a jobboldali pártok egymással versengve igyekeznek kedveskedni a jobboldali szavazóknak, akik a kormánytól és a politikai elittől a menekültekkel kapcsolatban határozottabb és elzárkózóbb álláspontot várnának. Heinz-Christian Strache Facebook-oldalán majdhogynem naponta posztolja, hogy mennyire egyetért Orbán Viktorral és a magyar határozottsággal menekültügyben – bár az osztrák hadsereg bevetése határőrizeti célokra még nem merült fel. Most a Néppárt (ÖVP) elnöke nyilatkozott, azt követelve, hogy „védjük meg az Európa-erődöt".

Reinhold Mitterlehner Forrás: AFP/Dieter Nagl

Ideiglenes státuszt javasolnak

A Néppárt azt javasolja, hogy a menekültek ideiglenes menekültstátuszt élvezzenek – maximum három évig –, és utána értékeljék újra a helyzetet. A pártvezető kiállt az európai kvótarendszer mellett, külön nem említve, de utalva Magyarország kivonulására a közös felelősség alól.

Az „á la carte” menekültkezelés nem működik, mely során a menekülők oda mennek Európán belül, ahova akarnak

– így vált Németország, Svédország és Ausztria elsődleges célpontokká. Bár az osztrák Néppárt stratégái is látják a közvélemény-kutatási adatokat, a Szabadságpárt erősödését és a közhangulat lassú, de érzékelhető változását, az új politikai irány messze van mind Strache – nyilvánosan óvatos, helyben kemény – kettős játékától, mind az Orbán-kormány néhol brutális, drákói intézkedéseitől és határozott menekültellenes megnyilvánulásaitól.

Számos kérdést vet fel az ideiglenes menedék Forrás: AFP/Federico Gambarini

Nagyvonalúság és korlátozás

Az ÖVP menekültügyi álláspontja másfajta kettősségre épít: nagyvonalúságot vár, és korlátozást érvényesít a különböző menekültcsoportokkal szemben. Bár a Néppárt vékony jégen próbál meg járni akkor, amikor a kormányzati felelősség terhével, ám a választók nyomásának is valamelyest engedve a korábbinál határozottabb álláspontot alakít ki. A pártvezető álláspontja szerint a helyes politika alapja az, hogy a kormány „a lehető legnagyobb nagyvonalúságot tanúsítsa a valóban a háborúból menekülőkkel, az életüket mentőkkel szemben, míg korlátozza azok bevándorlását, akik pusztán gazdasági okokból, egy jobb élet reményében, ám képzettség, munka és pénz nélkül érkeznek". Miközben az elválasztás gyakran nem könnyen megtehető,

az ideiglenes menedék is számos kérdést vet fel, hiszen a három év alatt az érkezők beilleszkednek, munkát találnak, és gyermekeik iskolába járnak.

Vagyis végül maradnak, és ez hasznára válik Ausztriának is, ahogy Európa egészének nagy szüksége van a dolgozni és tanulni vágyó, képzett munkaerőre.

Előbb-utóbb megjelenik a probléma

Mégis, a kampány élesedésével, valamint egyértelmű és mindenki által támogatott európai megoldás hiányában a mérsékelt jobboldali pártok is kénytelenek jobban meghallani a szavazók hangját. Miközben a menekültügy nem okoz látványos nehézséget a hagyományos városi néppárti központokban, a média által mutatott tumultuózus képsorok, a magas menekültszámok a bezárkózóbb, munkahelyük elvesztésétől tartó választókban azt az érzetet keltik, hogy a menekültügy előbb-utóbb az ő küszöbükön is megjelenhet. Egyelőre Ausztriában is többségben vannak a barátságos, befogadó magatartást helyesnek tartók, ám a közvélemény-kutatások itt is intő jeleket mutatnak, melyekre a politikai elitnek is figyelnie kell. Különösen a választások előtt pár héttel.