A jövőben asztalnál szolgál fel a McDonald's

McDonalds
A picture taken on January 22, 2014 in Paris, shows the logo of a US fast food restaurant Mac Donald's. Vice-president for finance of McDonald's France Alexis Bourdon reiterated in a statement to the press on January 22, 2014 that the American fast-food giant, suspected of trying to avoid paying taxes on 2.2 billion euros ($3 billion) of income from its 314 French eateries, "pays all of its taxes" on the "totality of its revenue", denying a report of French magazine L'Express. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Bevezeti az asztalfoglalást, és a hagyományos éttermekhez hasonlóan szolgálja fel fogásait a jövőben a McDonald's – jelentette be az amerikai gyorsétteremlánc.
Vágólapra másolva!

A próbaüzemet Svédországban tartják, igen korlátozott léptékben: a McDonald's világszerte üzemeltetett 36 ezer étterme közül mindössze 31-ben, szeptember 25. és október 2. között. A vendégeknek nem kell majd a pénztárhoz fáradniuk, maguknak tálcán felszolgálni az ételt, vagy éppen személytelen érintőképernyőt tapogatniuk. Asztalt interneten keresztül lehet foglalni.

Cél: minél több embert leültetni az asztalokhoz

"A határok megszűnőben vannak: nincs igazi felszolgálós étterem és gyorsétterem, és a Meki is alkalmazkodik ehhez" – mondta Nicolas Nouchi, a CHD Expert cég munkatársa. Bernard Boutboul, a Gira Conseil étkezetési cég szakértője szerint a McDonald's célja minél több embert leültetni az asztalokhoz, akik egyre drágábban fognak asztalt foglalni, rendelni és fogyasztani.

A lépéstől azt várják, hogy megáll a forgalom csökkenése Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A magas bérek és ingatlanárak, valamint a Burger King és egy hazai vetélytárs, a MAX miatt Svédország nehéz piac a McDonald's számára. Egyik déli menüjének ára például 55 svéd korona (2287 forint), amelyen – tekintettel a magas költségekre – aligha van magas árrés.

Így védekeznének a csökkenő forgalom ellen

A McDonald's családias jellegű étteremmé szeretne válni. Az elgondolás megfelel a korszerűsítés nemzetközi stratégiájának és a színvonal emelésének, amellyel a csökkenő forgalmán szeretne javítani.

Szakértők szerint lehet, hogy néhol nevetségesnek tartják majd az ötletet Forrás: AFP/Saul Loeb

Bernard Boutboul szerint az elképzelést több más országban nehéz lesz megvalósítani.

Franciaországban például, ahol a gyorsétteremlánc népszerű ugyan, "a franciák nevetségesnek találják majd. A gasztronómia hazájában egy igazi étteremben foglalnak asztalt, nem a Mekinél" – tette hozzá a szakértő.