Szerbia garanciákat adott a határforgalom ellenőrzésére

menekültek migránsok migráns
Sid Szerbia
Vágólapra másolva!
Magyarország garanciákat kapott Belgrádtól arra, hogy a szerb fél gondoskodik a határforgalom megfelelő ellenőrzéséről – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!

Valamennyi határátkelőnél, Röszkénél is megfelelő rendőri erők tartózkodnak, hogy szükség esetén gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni az államhatár biztonsága érdekében – mondta Bakondi az M1 aktuális csatornának.

Folyamatosan jönnek

A szerb-magyar határszakaszon éjfél óta 107 tiltott határátlépőt fogtak el a magyar rendőrök, a horvát-magyar szakaszon pedig több mint 3400-at – mondta.

Valamennyi horvát-magyar határátkelő terhelés alatt áll, tette hozzá, és példaként említette Beremendet, ahova a horvát rendőrök 10 busszal szállítják a menekülteket.

Továbbra is érkeznek a menekültek Fotó: Polyák Attila - Origo

Beremenden 1000, Letenyénél 400, Gyékényes 2500 migránsra számítanak, és arról is van információjuk, hogy Barcsra 8 busszal szállítják őket. Az országba érkezőket buszokról vonatokra szállítják át, és a regisztrációs pontokra viszik.

Biztonságosan lezárhatják a határt

Azzal kapcsolatban, hogy esetleg Tovarniknál a horvát hatóságok lehetővé tennék a migránsoknak a zöldhatár átlépését, Bakondi György azt mondta: a határ mentén ennek közbiztonsági szempontból komoly következményei lehetnek.

Ezért intenzív munka folyik a honvédség bevonásával, hogy a legfrekventáltabb helyeken előkészüljenek a magyar-horvát határ biztonságos lezárására.

Várhatóan a nap folyamán átszállítják az anyagokat és a gépi eszközöket, valamint átcsoportosítják a honvédségi erőket, így az eddig elkészült 41 kilométeres szakasz mellett folytathatják a műszaki határzár kialakítását.

A határzár tovább terjed Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Vasárnap a Vecernji List című horvát napilap számolt be arról, hogy ha a magyar kormány úgy döntene, lezárja a határait, a migránsok felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra a horvát kormány „C-terve” szerint.