Putyin Fehéroroszországban is légitámaszpontot akar

LUKASENKA, Aljakszandr; MERKEL, Angela; POROSENKO, Petro; PUTYIN, Vlagyimir; HOLLANDE, Francois Minszk, 2015. február 11.
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) üdvözli Petro Porosenko ukrán elnököt az ukrajnai válságról rendezendő csúcstalálkozó hely
Minszk, 2015. február 11. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) üdvözli Petro Porosenko ukrán elnököt az ukrajnai válságról rendezendő csúcstalálkozó helyszínén, Minszkben 2015. február 11-én. Porosenko, Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök ezen a napon megpróbál tető alá hozni egy kelet-ukrajnai békemegállapodást. (MTI/EPA/Tecjana Zenkovics)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap jelezte, hogy katonai légitámaszpont létesítését szeretné a szomszédos Fehéroroszországban. Ha ez megvalósul, akkor nyilvánvalóan ki fogja váltani Lengyelország és a balti országok nyugtalanságát.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország mindeddig elzárkózott a tervtől, de a volt szovjetköztársaság jelentősen függ Oroszországtól az energiaellátás és pénzügyi hitelek területén – jegyezte meg a hírrel kapcsolatban az AP hírügynökség.

Putyin utasította a védelmi és a külügyminisztériumot, hogy tárgyaljanak a fehérorosz partner hivatalokkal, és kössenek velük megállapodást.

Ha Putyin nagyon akar valamit, azt meg is szerzi Forrás: AFP/Mladen Antonov

Jó helyen van

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nem nyilatkozott Putyin kezdeményezéséről. A két elnök pénteken találkozott a dél-oroszországi Szocsiban.

Oroszországnak van már radar- és haditengerészeti kommunikációs létesítménye Fehéroroszországban, de ez volna az első támaszpont.

Fehéroroszország azért alkalmas hely ilyen bázisnak Oroszország számára, mert szomszédos Ukrajnával és három európai uniós és NATO-tagországgal: Litvániával, Lettországgal és Lengyelországgal.

Lukasenka fehérorosz elnök Petro Porosenko ukrán elnökkel. Minszk adott otthont az ukrán helyzetet rendezni hivatott tárgyalásoknak Forrás: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics

Nyomás Minszkre

Valerij Karbalevics elemző szerint az ukrajnai válság miatt egy orosz katonai kontingens folyamatos állomásoztatása Fehéroroszországban felborítaná az erőegyensúlyt, és potenciálisan növelné a feszültséget a térségben.

Részben amiatt, hogy javítani akarja viszonyát a Nyugattal, Lukasenka semleges maradt az ukrajnai konfliktusban.

„Nyilvánvaló, hogy a Kreml nyomást gyakorol Lukasenkára” – állapította meg Karbalevics.