A jobboldal kiütné a kicsi hazugot

Former Greek Prime Minister and leader of the left-wing Syriza party Alexis Tsipras (L) jokes with main opposition conservative New Democracy leader, Vangelis Meimarakis before a live pre-election televised debate at the state-run ERT television in Athens, on September 14, 2015. Greece's snap election next weekend will be a cliffhanger, with latest opinion polls on September 13 giving the radical left Syriza party only a razor-thin lead over its conservative rivals. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Kiszámíthatatlan, hogy mi lesz a görögországi előrehozott választások végeredménye, de a legutolsó felmérések szerint egy jobbközép kormány alakulhat. Fokasz Nikosz szociológus szerint az utolsó pillanatban rejtőzködő szavazói révén Aléxisz Cíprasz pártja fut majd be.
Vágólapra másolva!

Véget kell vetni a Sziriza veszélyes kísérletének, aminek egyetlen eredménye volt, hogy a tőke korábban nem látott ellenőrzés alá került – erről beszélt Vangélisz Meimarákisz, az ellenzéki Új Demokrácia vezetője a pártja utolsó választási gyűlésén. A legutolsó felmérések egyre nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy Meimarákisz lesz Görögország következő miniszterelnöke, így lehetősége lesz szakítani az elmúlt hónapok politikájával.

Fej fej mellett áll az Új Demokrácia és a Sziriza. Megjósolhatatlan, ki lesz az első Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Nincsenek különbségek

Bár a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Sziriza és az Új Demokrácia fej fej mellett áll, de Fokasz Nikosz szerint Aléxisz Cíprasz alakulata pár százalékkal nyerni fog, mivel

szavazóik egy része rejtőzködik, amit a felmérések nem tudnak kimutatni.

A szociológus az Origónak arról is beszélt, hogy a két nagy párt programjában nincsen nagy különbség, mivel mindkét alakulat megszavazta a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást.

Fokasz Nikosz egyáltalán nem tartja rendkívüli helyzetnek, hogy a mediterrán országban idén már a harmadik választást tartják, mivel a jelenlegi politikai rendszer 1971-es létrehozása óta rengeteg előrehozott megmérettetés volt. Várhatóan a részvétel sem lesz sokkal alacsonyabb, mint korábban, csak a szavazók egy része még bizonytalan, vagy rejtőzködik.

Vangélisz Meimarákisz, az Új Demokráca elnöke a sírból hozta vissza a pártját Forrás: AFP/Aris Messinis

Megbukott a Cíprasz-kísérlet

A súlyos gazdasági válságban lévő országban idén már harmadszor tartanak országos választásokat, aminek a kimenetele roppant bizonytalan. Januárban a radikális baloldali Sziriza a korábbi gazdaságpolitika eltörlésének az ígéretével győzött. Aléxisz Cíprasz miniszterelnök azonban képtelen volt a nemzetközi hitelezőkkel szembeni feltételeken változtatni, és a korábbiakhoz képest még szigorúbb megszorításokat kellett bevezetnie.

Az újabb csomag megszavazása után 25 képviselő távozott a Sziriza frakciójából, így Cíprasznak elfogyott a parlamenti többsége, majd szeptember 20-ára kiírták az előrehozott választásokat.

Júliusban még úgy tűnt, hogy a Sziriza nagyon simán megnyeri a választásokat,

mivel minden felmérés azt mutatta, hogy a 300 fős parlamentben 155-165 mandátumot szereznek, így egyedül folytathatják a kormányzást.

A görögöket nem zavarja, hogy idén már a harmadik országos választást tartják Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Nagyot hajrázott

Az elmúlt egy hónapban azonban jelentősen megváltozott a görög közvélemény hangulata, és az Új Demokrácia nemcsak megközelítette, hanem a felmérések szerint egy picit le is hagyta a Szirizát. Ennek egyik legfőbb oka, hogy

Vangélisz Meimarákisz sok esetben kilép a megszokott kommunikáció kereteiből.

Cípraszt "kicsi hazugnak" nevezte tévés vitájukon. Szerinte a volt kormányfő lerombolta Görögországot azzal, hogy a hitelezőkkel folytatott, fél éven át tartó, végül feleslegesnek bizonyuló huzavonával elvesztegette az ország gazdasága iránti bizalmat.

Meimarákisz a sírból hozta vissza a pártját, mivel júniusban még közel 30 százalékpontos hátrányban volt a Szirizával szemben. Mindezek ellenére egyáltalán nincsen könnyű helyzetben, mivel

ahhoz kisebbfajta csoda kellene, hogy a mandátumok többségét megszerezze.

A görög választási rendszer egyik sajátossága, hogy a 300 képviselőből 250-et arányosan osztanak el a három százalékot megugró pártok közül, míg a nyertes plusz 50 helyet kap.

Aléxisz Cíprasz népszerűsége nagyon megcsappant az utóbbi hónapokban Forrás: AFP/Stringer

Koalíciós változatok

A legutolsó kutatások szerint a két nagy párton kívül legalább hat kisebb szerezhet mandátumot. Közülük a Pánhellén Szocialista Mozgalom, a Folyó és a Centrista Unió lehet az Új Demokrácia partnere, mivel mindegyik alakulat egyértelműen

az euróövezetben szeretné tartani Görögországot, és a nemzetközi szervezetekkel kötött megállapodást is elfogadták.

Persze Meimarákisz számára az lenne a legjobb, ha minél kevesebb partnerre lenne szüksége a kormányzáshoz.

Cíprasz csak abban az esetben tarthatja meg a miniszterelnöki posztot, ha pártja megnyeri a választásokat, valamint a Görög Kommunista Párt és a Szirizából kiszakadt Népi Unió a várakozásokhoz képest is jobban szerepel. Egy ilyen koalíció várhatóan nem lenne mentes az éles vitáktól, és elemzők várakozása szerint nagyon hamar szét is esne, és akkor újabb választás várna a görögökre.

A görögök egy része nagyon csalódott a Szirizában Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Börtönben is voltak

Fokasz Nikosz szerint a választások egyik meglepetését a neonáci Arany Hajnal okozhatja, azonban a Pánhellén Szocialista Mozgalom és a Folyó is éles versenyben van a harmadik helyért. Míg korábban az Arany Hajnalnak viszonylag sok rejtőzködő szavazója volt, addig az utóbbi időben már gyakorlatilag mindenki kiáll az alakulat mellett. Várhatóan a szavazatok 5,5-7 százalékát söpörhetik be.

Ami teljesen biztos, hogy az Arany Hajnallal egyetlen párt sem fog koalíciót kötni. Sokan azt jósolták, hogy az alakulat eltűnik majd a politikai süllyesztőben, mivel

a párt több vezetőjét 2012-ben előzetes letartóztatásba helyezték egy baloldali rapper meggyilkolása miatt.

A pártelnök egyébként csütörtökön jelentette be, hogy a gyilkosságért vállalja a politikai felelősséget.

Nikosz Mihaloliakoszt, az Arany Hajnal elnökét gyilkossággal is vádolják Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Az Arany Hajnal a népszerűségét egyértelműen annak köszönheti, hogy az összes párt közül ők tiltakoznak a legerősebben a menekültek ellen. Nagy előnyük, hogy erről a témáról viszonylag keveset beszélnek a nagyok, így jóval könnyebben célba tudják juttatni az üzeneteiket. A helyzetüket az is könnyíti, hogy a görögök mind a Szirizában, mind a régi pártokban csalódtak, így sokaknak csak ők maradtak meg választható alternatívának.