Migrációs kampány indult Lengyelországban

menekültek migránsok migráns
Sid Szerbia
Vágólapra másolva!
Országos kampány indult pénteken a lengyel médiában azzal a céllal, hogy a migrációról nyújtott tájékoztatással csökkentsék a lengyel társadalom félelmeit.
Vágólapra másolva!

A Több tudás – kevesebb félelem elnevezésű akcióban mintegy 40 lengyelországi szerkesztőség, köztük a közszolgálati média és a legnagyobb országos napilapok vesznek részt. A kampányt a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap kezdeményezésére, a lengyel bevándorlási hivatallal közreműködve szervezik.

Félelem van, tájékoztatás alig

A migráció kérdése sokat vitatott téma lett Lengyelországban, ebből látszik, "mennyi félelmet vált ez ki, mennyire hiányzik a tárgyilagos és gyakorlati tájékoztatás" - írták a szervezők a kampányt beharangozó sajtóanyagban. A kampány egy kérdés-válasz formájában megfogalmazott tájékoztató anyagon alapszik. Ez a lengyelországi letelepedés különféle jogi formáit, az erre vonatkozó statisztikákat, továbbá a migrációval kapcsolatos legfontosabb fogalmakat és a jelenlegi európai migrációs válság fő fejleményeit ismerteti.

Lengyelországot egyelőre elkerülik Fotó: Polyák Attila - Origo

Segítenek Görögországnak és Olaszországnak

A "Miért kell befogadni, illetve átvállalni a menekülteket?" kérdésre a kézikönyv úgy válaszol: "Hogy szolidaritást mutassunk a menekültek iránt, és segítsünk azoknak az országoknak, ahova a menekültek ma elsősorban érkeznek, vagyis Görögországnak és Olaszországnak."

Ezt egyelőre nem lehet tudni

A "Jönnek-e hozzánk Magyarországról menekültek?" kérdésre az a válasz, hogy "ezt egyelőre nem lehet tudni". Ezt követően az anyag arra emlékeztet, hogy a lengyel kormány júliusban 2 ezer menedékkérő befogadását vállalta, ezen belül részben átveszi az Európai Unió országaiba már megérkezett migránsokat. Emellett az Európai Bizottság további több mint 9 ezer migráns átvállalását kéri Lengyelországtól.

Egyelőre nem fenyeget migránshullám

A dokumentum úgy értékeli, hogy Lengyelországot egyelőre nem fenyegeti a magyarországihoz hasonló migránshullám, bár növekedhet a Lengyelországba érkezők száma, amennyiben Magyarország kerítést épít a határán. Akkor a migránsok Románián, Ukrajnán és a tranzitországnak tekintett Lengyelországon keresztül próbálhatnak Nyugat-Európába jutni.