Koncerten készült merényletre egy volt dzsihádista

Vágólapra másolva!
Koncerttermek ellen tervezett merényletet Franciaországban egy Szíriából visszatért, augusztusban letartóztatott volt dzsihádista - erősítette meg pénteken a rendőrség a BFM francia hírtelevízió értesülését.
Vágólapra másolva!

A harmincéves párizsi férfi alig egy hetet tartózkodott Szíriában, ahol a dzsihádista a kiképzése során megsérült. Azzal a küldetéssel tért vissza Franciaországba, hogy ott hajtson végre támadást. A rendőrségi források szerint "pontos utasításokat" nem kapott,

"Franciaországban vagy más európai országokban kellett volna támadnia, például egy koncertteremben".

Szíriában járt

A házkutatás során csak egy pisztolyt találtak nála a hatóságok, a merényletterv előkészítésére utaló nyomokat nem. A BFM televízió szerint a férfi az őrizetbe vétele során elismerte a szándékait, és azt is, hogy idén májusban a szíriai Rakka városában járt.

Figyelte a titkosszolgálat

A férfi nem büntetett előéletű, nem szerepelt a rendőri nyilvántartásban, és a szíriai útja előtt nem volt dolga a rendőrséggel. A rendőrségi forrás szerint egy európai titkosszolgálatnak köszönhetően figyelt fel rá a francia rendőrség. A BFM televízió úgy tudja, hogy egy másik európai országban letartóztatott spanyol dzsihádista leplezte le kihallgatásán a francia férfit.