Elsöprő győzelmet aratna Fico

miniszterelnökök autói
Robert Fico szlovák miniszterelnök
Brüsszel, 2013. december 20. Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének második napi ülésére érkezik az Európai Tanács brüsszeli székházához 2013. december 20-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
A szavazatok 37,2 százalékával a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia győzött volna a parlamenti választásokon, ha szeptember első felében tartják a megmérettetést. Összesen hét párt jutott volna a törvényhozásba, köztük a Most-Híd 9 százalékos és a Magyar Közösség Pártja 5,3 százalékos eredménnyel. Szlovákiában 2016 márciusában tartanak parlamenti választást.
Vágólapra másolva!

A Polis Slovakia a SITA hírügynökség megbízásából, 1322 választópolgár bevonásával készített telefonos közvélemény-kutatást szeptember 3-12. között. Az eredmények alapján az Irány-Szociáldemokrácia mögött a Háló végezne 11,9 százalékkal, a harmadik helyet pedig a Most-Híd szerezné meg 9 százalékkal – olvasható a hirek.sk oldalon.

A Kereszténydemokrata Mozgalom a voksok 8,9 százalékát gyűjtené be. A Szlovák Nemzeti Pártra a megkérdezettek 8 százaléka, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, illetve az Új Többség koalíciójára 7,2 százaléka szavazna.

A Magyar Közösség Pártja 5,3 százalékos támogatottsággal szintén bejutna a törvényhozásba.

Robert Fico egyelőre kényelmes helyzetből várhatja a választásokat Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Akik kimaradnának

Az öt százalékos bejutási küszöb alatti eredményt érne el a Szabadság és Szolidaritás, amely a szavazatok 4 százalékát szerezné meg. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt a voksok 2,1 százalékát tudhatná magáénak. A többi párt vagy mozgalom két százalék alatti eredményt érne el a felmérés eredményi alapján.

A megkérdezettek 60 százaléka vallotta azt, hogy részt venne a választásokon. Biztosan nem járulna az urnák elé a közvélemény-kutatás résztvevőinek 20 százaléka, a válaszadók 20 százaléka pedig még határozatlan volt ebben a kérdésben.

Szlovákiában 2016 márciusában tartják a parlamenti választásokat.