Orbán Viktort megerősítette a menekültválság

Orbán Viktor a budapesti nagyköveti értekezleten
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor azon kevés európai vezető közé tartozik, akinek a népszerűségét növelte a menekültválság. Bár külföldön sokan bírálják a magyar hatóságok eljárása miatt, olyanok is vannak, akik hősként tisztelik, amiért „megvédi Európát” a bevándorlóktól.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal hosszú elemzésében a szerdai röszkei eseményeket említi példaként a magyar kormányfő megosztó hatására.

Ellopta a show-t a Jobbiktól

A könnygáz és vízágyú bevetését a menekültek ellen élesen bírálták a szomszédos államok vezetői, nemzetközi szervezetek és publicisták világszerte, Lengyelországban viszont egy bevándorlásellenes tüntetésen magyar zászlókat lengettek a résztvevők.

A közvélemény-kutatások szerint menekültellenes politikájának köszönhetően az elmúlt hónapokban ismét emelkedett Orbán népszerűsége, és a kormányfőnek sikerült visszavenni a kezdeményezést a Jobbiktól.

A WSJ a Századvég szeptember elején készített felmérésének eredményével támasztja alá; eszerint a megkérdezettek 82 százaléka vár szigorúbb migrációs politikát a kormánytól.

A rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek az őket Szerbia felől dobálókkal szemben Forrás: MTI/Sóki Tamás

Megerősíti politikailag

A magyar kormányzatot ért korábbi uniós bírálatok és a menekültválsággal kapcsolatos újabb éles kritikák az elemzők szerint még meg is erősíthetik Orbánt – írta a WSJ.

„Fényezi az egóját, és megerősíti politikailag – mondta a lapnak Pap András László, a Közép-európai Egyetem oktatója. – Végül is ahhoz valami jelentős dolgot kell tenni, hogy egy tízmilliós, ásványkincsekben szegény kis ország miniszterelnöke bekerüljön a nemzetközi hírek élére” – magyarázta.

Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten. Politikailag megerősítheti a válság Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem korrekt, de igaz

Ezt a véleményt erősítette a WSJ két megkérdezettje is. „Politikailag nem korrekt ilyesmit mondani, de Közép-Kelet-Európa éppen azért kellemes hely, mert nincsenek olyan negyedek, mint egyes nyugat-európai városokban, ahol nem integrált közösségek élnek, ahol még a helyi nyelvet sem beszélik” – mondta a lapnak Várkonyi Gábor 30 éves közgazdász.

Kassai János 54 éves biztonsági őr szerint is „tökéletesen igaza van Orbánnak”. „Meg kell védenünk a kultúránkat. Fennáll a veszélye annak, hogy olyan emberek is érkezhetnek, akiket nem akarunk, akik árthatnak Magyarországnak, például terroristák” – vélekedett.

Menekültek a Keletiben. A felmérések szerint a magyarok többsége szigorúbb migránspolitikát vár a kormánytól Forrás: Origo

Visszaüthet

A lap idéz olyan elemzőt is, aki szerint hosszabb távon visszaüthet Orbán politikája. Tetszik, vagy sem, a népességszám csökkenése miatt a bevándorlók fontosak Európa jövője számára – hangsúlyozta Westy A. Egmont, a Boston College integrációs laborjának igazgatója.

„Magyarország kiéhezteti magát, és viselni fogja a következményeket” – vélekedett.