Bulgária katonákat vezényelt a török határra

Bulgária, menekült
Border policemen stand guard next to a barbed wire wall on the Bulgarian border with Turkey, near the village of Golyam Dervent on July 17, 2014. Overwhelmed by an influx of mostly Syrian immigrants, Bulgaria has taken steps to secure its EU border -- including building a barbed-wire fence -- but now faces criticism from rights groups. The 30-kilometre (19-mile) fence, standing three metres (10 feet) high and fortified with razor wire coils, was completed this week. Covering the least visible section of Bulgaria's 275-kilometre (170-mile) border with Turkey, it aims to stem a flow of refugees that saw more than 11,000 people enter the country illegally last year -- 10 times the annual figure before the Syrian conflict. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Mintegy ezer katonát vezényelt Bulgária a bolgár-török határra - közölte csütörtökön a belügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője.
Vágólapra másolva!

Georgu Kosztov, a tárca főtitkára elmondta, hogy a migránsválság miatt kialakult bonyolult helyzet tette szükségessé a hozzávetőleg ezer katona vezénylését a bolgár-török határra. Hozzátette, hogy a katonák a rendőrségi erőkhöz csatlakoznak, hogy járőrözési feladatokat lássanak el.

Bulgária és Törökország között 259 kilométeres határ húzódik, amelynek 30 kilométeres szakaszát szögesdrót védi. A szófiai kormány 2015 elején bejelentette, hogy ezt

a kerítést 130 kilométerrel meghosszabbítja,

hogy csökkentse az országba érkező menekültek számát.

Bulgáriában is van kerítés Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Mintegy ezer menekült gyűlt össze az elmúlt napokban az északnyugat-törökországi Edirne térségében, a bolgár-görög határ közelében - állapította meg az AFP francia hírügynökség a helyszínen. Ezek az emberek Görögországon keresztül Macedónia és Szerbia felé szeretnének továbbhaladni, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

Nikolaj Nencsev védelmi miniszter a bolgár közszolgálati rádióban azt mondta, nem lehet előre látni, hogy a menekültek tömege merre vesz irányt. "Ha az egyik ország úgy dönt, hogy lezárja határát, ezek az emberek egy másik határ felé indulnak".

Bulgária rendszeresen regisztrálja a migránsokat, köztük a szíriaiakat, irakiakat és afgánokat, és arra kötelezi őket, hogy

akár hónapokat töltsenek el táborokban a menekültstátus megszerzésére várva.

Rumjana Bacsvarova belügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy fenntartják ezt a gyakorlatot. A migránsok ugyanakkor ilyen formalitások kényszere nélkül haladnak keresztül Görögországon, Macedónián és Szerbián át.