Olaszország elhalasztotta a regisztrációs pontok megnyitását

Vágólapra másolva!
Elmaradt az első olaszországi regisztrációs pont (hot spot) megnyitása, amely csütörtökön a dél-olaszországi Lampedusa szigetén kezdte volna meg működését.
Vágólapra másolva!

Az olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy minden készen áll az európai menekültkérelmet benyújtó illegális bevándorlók regisztrációját szolgáló pont megnyitására, de a lampedusai hot spot csak azután kezd el dolgozni, hogy uniós döntés születik a migráció kezeléséről.

40 ezer fővel csökkenne

A római kormány képviselője korábban az EU-n belüli kvótarendszer elindításához kötötte az olaszországi regisztrációs pontok megnyitását. Németország és Franciaország többször szorgalmazta az olaszországi hot spotok minél előbbi megnyitását.

A kvótarendszer mintegy 40 ezer fővel csökkentené az olasz befogadóállomások leterheltségét.

Az olasz kormány kizárólag eritreai és szíriai bevándorlókat helyezne át a többi európai államba. Először azonban regisztrálnia kell őket, amit eddig az országba érkezett bevándorlók többsége megtagadott.

Az olaszországi befogadóállomásokon csaknem százezer ember van. Augusztus végéig idén már több mint 114 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába, míg tavaly egész évben 170 ezer.