Kár volt Obamának Nobel-békedíjat adni

Obama nobel
Nobel Peace Prize laureate, US President Barack Obama poses on the podium with his diploma and gold medal during the Nobel ceremony at the City Hall in Oslo on December 10, 2009. The president faces a tricky task of reconciling the revered honor with his decision just last week to send 30,000 troops to escalate the war in Afghanistan, a move which tripled the US force there since he took office. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Sajnálja a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság volt titkára, hogy 2009-ben az amerikai elnököt tüntették ki. Úgy véli, Barack Obama nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Vágólapra másolva!

Geir Lundestad A béke titkára címmel megjelent visszaemlékezésében számolt be arról, hogy azért ítélték a díjat 2009-ben Obamának, mert abban bíztak, hogy az ösztönzést ad majd neki.

A döntés azonban az Egyesült Államokban is sokan bírálták, mondván, hogy Obama semmivel nem érdemelte ki az elismerést – számolt be a BBC.

Barack Obama is meglepődött Forrás: AFP/Olivier Morin

Át sem akarta venni

Maga Obama is meglepődött, Lundestad szerint az elnök több munkatársa pedig azt hitte, hogy valami tévedésről van szó. Obama a hírek szerint fontolgatta, hogy el sem utazik Oslóba a díj átadására, és a munkatársai diszkréten tudakozódtak is arról, hogy szokták-e a nyertesek „elbliccelni” az ünnepélyes aktust.

Mikor kiderült, hogy ez csak a legritkább esetben fordult elő, amikor egy ellenzékit a saját kormánya nem engedett el a díjátadóra, rádöbbentek a Fehér Házban, hogy Obamának muszáj megjelennie a norvég fővárosban.

Az amerikai elnök el sem akart menni a díjátadóra Forrás: AFP/Olivier Morin

Titkot árult el

Lundestad 1990 és 2015 között volt a bizottság befolyásos, de szavazati joggal nem rendelkező titkára, aki régi hagyományt tört meg azzal, hogy titkokat és háttérinformációkat árult el a döntésekről.

A könyvéből többek között kiderül az is, hogy Jonas Gahr Store norvég külügyminiszter 2010-ben megpróbálta lebeszélni a bizottságot arról, hogy egy kínai ellenzékinek ítéljék a díjat, mert attól tartott, hogy az feszültséget kelt majd a két ország viszonyában.

A bizottság azonban hajthatatlan volt, és Liu Hsziao-po megkapta a díjat.

Liu Hsziao-po nem utazhatott oslóba Forrás: AFP/Heiko Junge

Arafat, Tom és Jerry

Elmesél a könyvben egy mulatságos anekdotát Jasszer Arafat egykori palesztin vezetőről is, akit 1994-ben tüntettek ki Nobel-békedíjjal.

Lundestad „rajtakapta” Arafatot, amint éppen a Tom és Jerry című rajzfilmet nézte a hotelszobájában a Palesztin Felszabadítási Szervezet több tagja társaságában. „Egyértelműen a tudtomra adták, hogy semmire nem hajlandóak, míg be nem fejeződik az epizód” – írta.

Az idei díjazott nevét október 9-én hozzák nyilvánosságra.

Mint kiderült, Jasszer Arafat szerette a Tom és Jerryt Forrás: AFP/Jamal Aruri