Kétezer migráns lépheti át a határt Illocskánál

illocska
Rendőrök kísérik a migránsokat Illocskán
Vágólapra másolva!
Szerda délután négy óráig migránsok két csoportja lépte át a horvát-magyar határt Illocska mellett. A rendőrség azóta többségüket elszállította, de még kétezren lehetnek a horvát oldalon.
Vágólapra másolva!

Délután két óra körül egy Szűcs József nevű Facebook-felhasználó oldalán jelent meg egy fénykép, amely a horvát határnál fekvő Illocska településen készült. A képen intézkedő rendőrök láthatók migránsok egy csoportjával, utóbbiak között több nő és gyerek. A fénykép később a Bama.hu baranyai hírportálon jelent meg, a migránsok érkezését a portál tudósítója is megerősítette.

Sok a nő és gyerek

Juhos József, Illocska polgármestere az Origo kérdésére megerősítette, 13 óra körül 42 migráns érkezett a faluba, többségükben afgán nők és gyerekek, akiket azóta a rendőrség elkezdett elszállítani. Elmondta azt is, hogy 15 óra körül egy kisebb, 10-15 fős csoport is a faluba érkezett.

Rendőrök kísérik a migránsokat Illocskán Forrás: Szűcs József, Bama.hu

Helyiek beszámolói szerint a migránsok békések voltak, ezt Juhos József is megerősítette. A Bama.hu szerint a helyiek sajnálják a menekülteket, mert sok közöttük a síró, éhesnek tűnő gyerek. Blázsovics Attila, a közeli Magyarbóly polgármestere elmondta,

az önkormányzat egyik munkatársa vizet vitt az elsőként érkező csoportnak.

Bűncselekmény a határsértés

Egyelőre nem tudni, hova viszik a rendőrök a migránsokat. A standard eljárás szerint az illegális határátlépéssel gyanúsítottak idegenrendészeti őrizetbe kerülnek, ezután bírósági eljárásban döntenek további sorsukról. Az illegális határátlépés hétfőtől kezdve már bűncselekménynek számít, amit minden esetben kiutasítással, súlyos esetekben börtönnel büntetnek.

Az első ítéletet az új törvény alapján szerdán hozták a Szegedi Ítélőtáblán. A vádlott egy fiatal iraki férfi volt, akinek két testvérét megölték. A mindössze 80 percig tartó per után egy évre kiutasították az országból, annak ellenére, hogy

a bíró elismerte, hogy a most elítélt férfi nyilván nem gazdasági érdekből ment el Irakból.

Illocska lehet az új belépőpont

Ha hihetünk a Bama.hu-nak nyilatkozó migránsoknak, valószínűleg nem ez volt az utolsó csoport. Mint mondták, még körülbelül kétezer ember lehet a közelben, a horvát oldalon, akik a magyar határ felé tartanak - közülük, mint írják, négy óra körül több százan már Illocska határához értek. Elmondták azt is, őket a horvát rendőrök egészen a zöldhatárig kísérték. Juhos József azt mondta, tudomása szerint az interneten a migránsok körében terjed

egy térkép egy útvonalról, amelyen könnyen át lehet jutni a zöldhatáron át

Horvátországról Magyarországra, majd Nyugat-Európa felé: az útvonal Illocskán át vezet.

A helyiek szerint egyelőre viszonylag kevesen érkeztek, éjszaka várhatóan még nagyobb tömeg próbál majd átkelni a horvát-magyar határon.

Tranzitzónát alakítottak ki

A Bama.hu 16.29-kor azt közölte, Illocskán tranzitzónát alakítottak ki, mivel időközben újabb és újabb migránscsoportok érkeztek, többségüket a falu melletti töltésen tartóztatták fel a rendőrök. Öt óra előtt az előállított emberek száma elérte a százat. A migránsok többsége a Bama tudósítója szerint afgán, de vannak köztük szírek és irakiak is. A rendőrök a helyi focipályán alakítják ki a tranzitzónát, ahol a menekültek egy részét elszállásolják éjszakára. Másokat buszokkal szállítottak fel, feltehetően Pécsre viszik őket.