Nagyon megerősödött a szélsőjobboldal Szászországban

Frauke Petry Alternatíva Németországnak alakulata nagyon jól áll Szászországban
Vágólapra másolva!
Egyre erősebb a szélsőjobboldal Szászországban. A német jobboldali populista Alternatíva Németországnak ugyanakkora támogatottsággal bír mint a szociáldemokraták: 13-13 százalékon áll mindkét párt. Ha most vasárnap lennének a választások, a szélsőjobboldali NPD is bejutna a Pegida-mozgalom szülőhazájának tartományi parlamentjébe.
Vágólapra másolva!

Egy, a német közszolgálati MDR felkérésére készített szerdai közvélemény-kutatás szerint Szászországban behozta a szociáldemokrata SPD-t a jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) alakulat. A szélsőjobboldali NPD is bejutna a tartományi parlamentbe — a helyi menekültszállások elleni támadások a politikai szimpátianyilvánításban is megjelentek – olvasható a mandiner.hu oldalán.

A hagyományos pártok többsége csökkenő támogatottsággal kell, hogy számoljon a bevándorlás- és iszlámellenes Pegida-mozgalom szülőhazájában, szélsőjobboldali hatalomátvételtől azonban egyelőre nem kell tartani: A kereszténydemokrata CDU 38 százalékkal vezet, második helyen a baloldali populista Balpárt van 17 százalékkal, harmadik-negyedik fej-fej mellett az SPD és az AfD 13 százalékkal, ötödikek a Zöldek 7 százalékkal és hatodik az NPD 5 százalékkal.

Frauke Petry Alternatíva Németországnak alakulata nagyon jól áll Szászországban Forrás: Die Welt

Az AfD szászországi erősödése vélhetően annak is köszönhető, hogy a párt helyi erős embere, Frauke Petry nyáron legyőzte az addig a párt szimbólumának számító közgazdász-professzort, Bernd Luckét az elnökségért folytatott küzdelemben.

Marginálisak voltak

Mint arról az Origo is beszámolt, vitathatatlan, hogy a Pegida-mozgalom új dimenzióba helyezte az iszlámellenességet Németországban. Állításuk szerint ők nem általánosítanak – aki be tud illeszkedni, az jöhet –, de az utcai szerepléseikből nem ez derül ki. Egyelőre még mindig csak egy marginális mozgalomról van szó, de a Charlie Hebdo-ügy körüli polémia a malmukra hajthatja a vizet.