Aszad nem távozik külföldi nyomásra

MIDDLE EAST POSTER EFFIGY HORIZONTAL DAILY LIFE PASSER-BY
A Syrian woman walks past a placard bearing a portrait of President Bashar al-Assad in the city of Damascus on March 4, 2015. AFP PHOTO / LOUAI BESHARA
Vágólapra másolva!
A szír népnek kell dönteni arról, hogy ki vezesse az országot – mondta az orosz sajtónak adott interjúban Bassár al-Aszad. A szír elnök szerint a terrorizmus ellen menekült el négymillió ember az országból, és a Nyugatnak „le kell állítania” a terrorista szervezeteknek adott támogatást, ha aggódnak a menekültválság miatt.
Vágólapra másolva!

Aszad közölte, hogy külföldi nyomásra nem távozik a hatalomból. Az államfőt a nép választja, „és akkor távozik, ha ezt követelik az emberek” – idézte a szavait a BBC, amely emlékeztetett, hogy Aszadot 2014-ben a szavazatok 88,7 százalékával választották újra.

Igaz, a választást csak a kormány által ellenőrzött területeken tartották meg, és az ellenzék szerint az a polgárháború miatt nem érvényes.

Aszad arra hivatkozik, hogy megnyerte a legutóbbi választást Forrás: AFP/Louai Beshara

Állítsák meg a terrorizmust

Aszad azt állította az interjúban, hogy a szírek millió a „terrorizmus” miatt kényszerültek otthonuk elhagyására, és sürgette a nyugati államokat, hogy „hagyjanak fel a terroristák támogatásával”, ha annyira aggódnak a menekültválság miatt.

Igyekezett tehát úgy beállítani, mintha a Nyugat lenne a „felelős” a menekülthullámért, amelyről elismerte, hogy „súlyos veszteséget” jelent az ország számára.

„A Nyugat egyik szemével sír a menekültekért, a másikkal pedig célba veszi őket a gépfegyverrel” – idézte szavait az amerikai NBC News.

Az elnök szerint a terrorizmus elől menekültek el szírek milliói Forrás: AFP/Bulent Kilic

Kész a párbeszédre

Aszad azt állította, hogy a szíriai hatóságok készek párbeszédet folytatni más politikai erőkkel, amennyiben az elősegíti a terrorista fenyegetés csökkentését és az ország stabilizálását.

Az Iszlám Államot és a Nuszra Frontot ugyanakkor „a Nyugat által mérgező ideológiák terjesztésére létrehozott politikai szervezetek harmadik hullámának” nevezte, az első két hullámot jelentő Muzulmán Testvériség és az al-Kaida után.

Bár az Iszlám Állam az Egyesült Államok és Szíria közös ellensége, „semmiféle egyeztetést és kapcsolat nincs” a szír és az amerikai kormány, a szír és az amerikai hadsereg között – erősítette meg.

A Nuszra Front az egyik ellenség Forrás: AFP/Karam Al-Masri

És az együttműködésre

Aszad ugyanakkor nem zárta ki a nemzetközi közösséggel való együttműködés lehetőségét.

„Nincs ellenvetésünk az ellen, hogy együttműködjünk (az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban részt vevő) országokkal, feltéve, hogy az összefogás célja valóban a terrorizmus elleni küzdelem” – jelentette ki.

Aszadnak szent meggyőződése, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei meg tudnák semmisíteni az Iszlám Államot, ha akarnák.

Barát és ellenség

Elismerte, hogy „politikai, gazdasági és katonai” támogatást kap Irántól, de tagadta, hogy iráni szárazföldi erők harcolnának a kormányhadsereg oldalán.

Együttműködnek más baráti országokkal – Oroszországgal és Irakkal – is, tette hozzá, amelyek „ugyanúgy, mint mi, a terrorizmussal vívnak harcot”.

Ami az ország politikai helyzetét illeti, a belső párbeszéd folytatására szólított fel, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az ország jövőjéről. Egyúttal méltatta azt a közvetítő szerepet, amelyet Moszkva tölt be a szemben álló szíriai felek között.

Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy reális eredményeket politikai téren csak a terroristák felett aratott győzelem után lehet elérni – tette hozzá az MTI.

Az interjú teljes szövege elolvashato az rt.com oldalon.