Osztrák kancellár: Nem lehet mindenkit maradéktalanul ellenőrizni

Vágólapra másolva!
Az Ausztria határain éjféltől életbe lépő ellenőrzéseket rendkívül ésszerű lépésnek nevezte Werner Faymann osztrák kancellár, hozzátette: nem lehet mindenkit maradéktalanul ellenőrizni.
Vágólapra másolva!

Werner Faymann közölte: fontos, hogy mindenki tudja, ellenőrzés folyik a határon, még akkor is, ha az országba érkezők továbbutazhatnak, hacsak nem akarnak menedékkérelmet benyújtani Ausztriában.

A kancellár kiemelte az embercsempészek elleni küzdelem fontosságát, mivel ezáltal is megelőzhetik a tragikus eseményeket.

Nem teljes az egyetértés

Faymann hangsúlyozta: az ellenőrzést megfelelő tapintattal végzik majd. Amennyiben háromezer ember érkezik, és sürgősen gyógyszerre van szükségük, akkor teljes mértékben nem tudják ellenőrizni őket a hatóságok, azonban ha tízen jönnek, akkor maradéktalanul megteszik - jelentette ki a kancellár. Hozzátette: a Magyarországgal való közös munka több szinten is zajlik, szerinte azonban nem működik jól, például

Ausztria Magyarországtól nem kapja meg a szükséges információt arról, hogy hány menekült érkezik Magyarországról Ausztriába.

Magyarország más politikát folytat, úgy gondolja, hogy kerítés építésével "elintézett a dolog" - mondta a kancellár, aki szerint kerítés helyett a külső uniós határokon kellene úgynevezett hot spotokat felállítani, ahol az emberek menedékkérelmet nyújthatnának be.