Putyin úgy ugráltatja Obamát, ahogyan akarja

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Russian President Vladimir Putin adjusts his sunglasses during the MAKS-2005 International air and space show in Zhukovsky, some 50 kms from Moscow, 16 August 2005. Russia put its latest aerospace wares on display Tuesday as President Vladimir Putin kicked off an annual trade fair outside Moscow, telling prospective buyers that the best value for money in aviation and space technology was here.
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin Kelet-Ukrajna mellett frontot nyitott Szíriában is, ahol jelentések szerint az orosz hadsereg alakulatai részt vesznek a harcokban a kormányerők oldalán. Nem teljesen világos, miért nyitott egyszerre két frontot az orosz elnök, de ha azt akarta bizonyítani, hogy ugráltathatja az Egyesült Államokat, akkor máris sikerrel járt.
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok egész nyáron súlyos csapásokat mértek a kormányhadseregre Kelet-Ukrajnában, majd szeptember 1-jén elhallgattak a fegyverek.

Az optimisták már éppen kezdték hinni, hogy Vlagyimir Putyin meghátrált, amikor megérkeztek az első hírek arról, hogy orosz harci gépek szállnak a felkelők állásai felett, új orosz katonai bázist építenek a közel-keleti országban, és sorra érkeznek Latakia kikötőjébe a fegyverekkel megpakolt orosz hajók.

Visszavonulásról szó sincs

Kiderült, hogy Putyin nem visszavonult, csak új frontot nyitott, amivel ismét alaposan meglepte az amerikai kormányzatot – írta hosszú elemzésében Jackson Diehl, a Washington Post publicisztikai rovatának helyettes vezetője. Diehl szerint nem világos, mik Putyin tervei Szíriával. Egyesek úgy vélik, hogy

végső kétségbeesésében avatkozik be Bassár el-Aszad oldalán, mert ukrajnai politikája kudarcba fulladt.

Mások szerint viszont a katonai erőfitogtatással arra akarja kényszeríteni a Nyugatot, hogy elfogadja az Ukrajnával kapcsolatos moszkvai követeléseket – és egy másik fronton is győzelmet arasson.

Vlagyimir Putyin ugyanazt az utat követi Szíriával is, mint Ukrajnával Forrás: AFP/Mladen Antonov

Tudják, hogy nélküle nem megy

John Kerry amerikai külügyminiszter májusban Szocsiban találkozott Putyinnal, hogy Iránról, Ukrajnáról és Szíriáról tárgyaljanak. A megbeszélés után kijelentette, hogy az ukrán és szír problémát a két ország együttműködésével lehet csak megoldani.

Létre is hoztak egy külön diplomáciai csatornát Moszkva és Washington között az ukrán kérdés koordinálására.

A cél: év végére lezárni a konfliktust.

Perry támogatja az úgynevezett Minszk2 megállapodást, amelyet februárban Németország és Franciaország hozott nagy sietve össze.

Itt jön a képbe Szíria

Diehl szerint a megállapodás „borzalmas” Ukrajna szempontjából, hiszen „túlságosan nagy hatalmat” ad a lázadó keleti országrésznek – gyakorlatilag vétójogot Putyinnak az ukrán kormányzati berendezkedés kialakításában.

Szíriát illetően Putyin célja ugyanilyen világos és veszedelmes:

megpróbál elgáncsolni minden olyan nyugati próbálkozást, amely Aszad elmozdítására irányul,

és igyekszik arra kényszeríteni az Egyesült Államokat és az általa vezetett nemzetközi koalíciót, hogy a szíriai elnököt szövetségesnek tekintsék az Iszlám Állam elleni háborúban.

Obama bevette

A jelek szerint Putyin felvetette az ötletet Barack Obamának is júniusi telefonbeszélgetésük során, és az amerikai elnök arra a – Diehl szerint téves – következtetésre jutott, hogy orosz kollégája kész az együttműködésre.

Aztán hirtelen megjelentek az orosz csapatok

az Aszad-rezsim egyik megmaradt erősségében, Latakiában. Elemzők egy része állítja, hogy a szárazföldi és légi egységeket be is vetették a lázadók ellen.

Kerry tiltakozott – az ellenvetéseit pedig az oroszok lesöpörték az asztalról.

Aszad megmentése valószínűleg még Putyinnak is túl nagy falat Forrás: AFP/Louai Beshara

Kétszer ugyanabba a folyóba

Diehl szerint nincs kizárva, hogy Putyin valóban kétségbeesésében improvizál vagy blöfföl. De az is elképzelhető, hogy arra számít, hogy az Obama-adminisztráció ugyanúgy reagál majd a szíriai beavatkozására, ahogyan az ukrajnaira: hosszas ellenkezés után végül nagyrészt elfogadja a követeléseit, és megpróbálja erre rávenni a szíriaiakat és arab szövetségeseit.

Egyelőre persze még nem érte el minden célját Ukrajnában, Aszadot pedig meglehetősen csekély esélye van megvédeni. Ám ha a terv része volt az is, hogy megmutassa: képes ugráltatni az Egyesült Államokat, akkor nagyon jó úton halad – hangsúlyozta a Washington Post szerkesztője.

Martti Ahtisaari olyasmit árult el, amit eddig nem tudtunk Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Egyszer már tálcán kínálta Aszadot

Putyin egyébként egy békeegyezmény részeként már három éve felajánlotta, hogy Aszad lemond a hatalomról – ezt a titkot csak most árulta el a Nobel-békedíjas Martti Ahtisaari egykori finn elnök, aki részese volt a színfalak mögött zajló tárgyalásoknak.

A nyugatiak azonban nem kaptak az alkalmon – azóta pedig több tízezer ember halt meg a harcokban, és milliók kényszerültek elhagyni otthonukat.

Putyin javaslatának lesöprése óta tízezrek haltak meg a harcokban Forrás: MTI/EPA/Ariha Today/-------------------

Hárompontos terv

A Guardian exkluzív információja szerint Ahtisaari 2013 februárjában tárgyalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának képviselőjével.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ekkor állt elő egy hárompontos tervvel, amelynek része volt, hogy a szír kormányzat béketárgyalást kezd az ellenzékkel, Aszad számára pedig lehetővé teszik, hogy „elegánsan távozzon” a posztjáról.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország azonban annyira biztos volt a diktátor bukásában, hogy figyelmen kívül hagyták a javaslatot.