Csalódott az ENSZ a kudarc miatt

Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális a régi Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
Vágólapra másolva!
Mélységes csalódottságának adott hangot kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága amiatt, hogy az Európai Unió belügyminiszterei az előző napon nem tudtak megállapodásra jutni a menedékkérők egymás közti elosztásáról.
Vágólapra másolva!

"További késedelem nélküli döntő megállapodásra van szükség a szükségletek ellátásához, és a szolidaritáson alapuló bátor közbelépésre a tagállamok mindegyikének részéről" - írta közleményében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Melissa Fleming, a szervezet szóvivője emellett arról számolt be, hogy hétfőn rekordszámú, mintegy 20 ezer menekült lépte át Ausztria határát.

Bátor közbelépésre lenne szükség a menekülthelyzet megoldásához Fotó: Polyák Attila - Origo

A világszervezettől független Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője pedig közölte, attól tartanak, hogy

az Európai Unió döntésképtelensége újabb halálesetekhez fog vezetni

az Égei-tengeren. Leonard Doyle szerint minél hosszabb ideig fog tartani az uniós döntéshozatal, annál nagyobb lesz a káosz, annál nagyobb lesz a Görögországra nehezedő teher, és annál több ember próbál meg elmenekülni Szíriából.

"Rendkívül káros hatása lesz a különböző (európai) kormányok által a határellenőrzés bevezetéséről szóló döntéseknek" - hangsúlyozta az IOM szóvivője. Az utóbbi napokban mások mellett Németország és Ausztria is bejelentette, hogy a menekültválság miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

Nem támogatta mindenki a menekültek elosztásáról szóló tervet Fotó: Polyák Attila - Origo

Az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg arról számolt be, hogy az uniós tagállamok többségének belügyminiszterei hétfőn elvi megállapodásra jutottak az eddigi 40 ezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között, a tervet azonban nem támogatta mindenki. A javaslatot hivatalosan az október 8-ai belügyminiszteri ülésen fogadhatják el.

Az IOM közlése szerint az utóbbi néhány napban

több mint hetven menekült fulladt vízbe az Égei-tengeren Törökország és Görögország között.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb jelentése szerint idén eddig mintegy 465 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Európába. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arról számolt be, hogy az idén már kétezer-hétszáznál többen haltak meg a Földközi-tengeren át Európába igyekvő menekültek közül.