Komolyan veszik az amerikaiak a pápát fenyegető veszélyeket

FERENC pápa Guayaquil, 2015. július 6.
A dél-amerikai körútjának első állomásán Ecuadorban tartózkodó Ferenc pápa pápamobilján szabadtéri miséjére érkezik a guayaquili Samanes Parkba 2015. július 6-án. (MTI/EPA/Leonardo Munoz)
Guayaquil, 2015. július 6. A dél-amerikai körútjának első állomásán Ecuadorban tartózkodó Ferenc pápa pápamobilján szabadtéri miséjére érkezik a guayaquili Samanes Parkba 2015. július 6-án. (MTI/EPA/Leonardo Munoz)
Vágólapra másolva!
Komoly biztonsági intézkedésekkel készülnek az Egyesült Államokban Ferenc pápa közelgő látogatására.
Vágólapra másolva!

A pápa szeptember 22-én érkezik Washingtonba, és ellátogat New Yorkba és Philadelphiába is első egyesült államokbeli útján, amelyet a belbiztonsági tárca kiemelt eseményként kezel.

Fenyegetésektől tartanak

A Képviselőház nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az ABC tévécsatornának elárulta, hogy aggódnak a pápa biztonsága miatt, és egy veszélyt már el is hárítottak.

Bár Michael McCaul nem bocsátkozott részletekbe, az NBC News úgy értesült, hogy valószínűleg arra a férfira utalt, akit őrizetbe is vettek, miután megjegyzéseket tett arra, hogy „szívesen tenne valamit” a katolikus egyházfő ellen.

A férfit később pszichiátriai intézetbe szállították, és a hatóságok nem találtak semmiféle bizonyítékot arra, hogy valóban készült volna valamire.

Ferenc pápa Ecuadorban. A katolikus egyházfő látogatása minden országban tömegeket vonz Forrás: MTI/EPA-EFE/Leonardo Munoz

Philadelphiában is figyelnek

A philadelphiai rendőrség két kisebb incidenst vizsgált ki. Az egyik esetben egy gyanús csomagot, a másikban pedig egy gyanús berendezést találtak egy-egy kórház előtt, de mindkettőről kiderült, hogy veszélytelen.

Azt már tudni lehet, hogy New Yorkban csak fémdetektoros kapukon keresztül lehet bejutni az eseményekre, amelyeken a pápa is részt vesz. Ezekre lufit, szelfibotot és hátizsákot tilos bevinni, fegyverrel, üveg és fémpalackkal, transzparensekkel és még vagy 25 egyéb tárggyal egyetemben.

Minden résztvevő a repülőtérihez hasonlóan szigorú átvizsgáláson fog átesni.

Repülési tilalom

Emellett a Szövetségi Légiügyi Hivatal repülési tilalmat rendelt el Manhattan és Queens légterének egy részén, drónt pedig sehol a városban nem lehet használni szeptember 24. és 30. között.

Mivel a pápa látogatása után nem sokkal megkezdődik az ENSZ Közgyűlés ülésszaka, és New Yorkba utazik Barack Obama elnök is, a városi rendőrség története egyik legnagyobb kihívást jelentő időszakával néz szembe.