Ausztria megmagyarázza a határellenőrzést

Nickelsdorf, 2015. szeptember 5. Magyarországról érkezett illegális bevándorlók buszokra várnak a magyar-osztrák határ ausztriai oldalán, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 5-én. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
Ausztria csupán ideiglenesen, a kedden életbe lépő magyarországi jogszabályi változásokra tekintettel vezeti be az ellenőrzést – közölte Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy Ausztria nem zárja le a határait, hanem ellenőrzi, hogy a belépni akarók iratai rendben vannak-e.
Vágólapra másolva!

A határellenőrzés bevezetése azt célozza, hogy valamennyi schengeni ország számára világos legyen, csak közös európai megoldás lehetséges – hangsúlyozta az osztrák kormány szóvivője.

Ennek része a kvótarendszer éppen úgy, mint az új, egységes menekültügyi politika kialakítása.

Ausztriában csak 131-en nyújtottak be menedékkérelmet Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

Fel akarnak készülni

Az osztrák hatóságok azt is jelezték, a menekültek áramának ideiglenes feltartóztatása azt a célt szolgálja, hogy fel tudjanak készülni a közelgő rossz időre, és a később érkező menekülteket emberhez méltó körülmények között tudják elszállásolni, ameddig a helyzetük nem rendeződik.

A bécsi Városháza csarnokában 330 ember töltötte az éjszakát. A város által rendelkezésre bocsájtott és a Vöröskereszt által üzemeltett helyiségbe eddig aludni, enni és mosakodni érkeztek a menekültek, tegnap este azonban – a határellenőrzésről szóló német bejelentés után – senki nem ment tovább.

Még mindig Németország a cél

A menekültek fáradtak és bizonytalanok, nem tudják, mikor indulhatnak tovább. A cél nem változott, továbbra is Németországba szeretnének eljutni.

A Városháza mellett számos egyéb helyszínen segítik a menekülteket, az Erste Bank Európa téri épületében szintén vannak rászorulók, míg az Uránia csillagvizsgáló mellett kialakított szálláson 1200-an aludtak.

Összesen mintegy 5000 menekült tartózkodik Bécsben, közülük 131-en adtak be menedékkérelmet.