Ausztria ismét ellenőrzi majd a magyar határt

Hegyeshalom, 2015. szeptember 14. A Röszkéről vonattal érkezett illegális bevándorlók gyalogolnak Hegyeshalom utcáján a magyar-osztrák határ felé, Nickelsdorfba (Miklóshalma) 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A migrációs helyzet kezeléséről kezdtek rendkívüli tanácskozást Brüsszelben az uniós tagállamok belügyminiszterei. Ausztria bejelentette, hogy ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar határon, Szlovákia pedig ideiglenes jelleggel, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a magyar és osztrák határon lévő átkelőhelyein.
Vágólapra másolva!

Johanna Mikl-Leitner osztrák miniszter közvetlenül a belügyminiszterek tanácskozása előtt közölte, hogy országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami hamarosan meg is kezdődhet, és erről hivatalosan értesítik Brüsszelt. Werner Faymann kancellár azt közölte, hogy Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, akiknek feladata a menekültek humanitárius segítése lesz.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerint a szlovák-magyar határon nem állították vissza a határellenőrzést, mindössze fokozták a rendőri jelenlétet: nem állítanak meg minden autót, csak azokat, amelyek gyanúsak. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter pedig kijelentette: Csehországnak pillanatnyilag nincs szüksége arra, hogy felújítsa a határellenőrzéseket a cseh-osztrák határon.

A Röszkéről vonattal érkezett illegális bevándorlók gyalogolnak Hegyeshalom utcáján a magyar-osztrák határ felé, Nickelsdorfba Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Jean Asselborn, a belügyminiszterek tanácskozásán elnöklő luxemburgi miniszter reményét fejezte ki, hogy a német-osztrák határ újbóli ellenőrzésével kapcsolatos, előző napi berlini intézkedés csak rövid ideig lesz érvényben. Egyúttal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a tagállami kormányoknak meg kell állapodniuk 160 ezer menedékkérő szétosztásáról.

"Ha ma nem sikerül megoldást találni, ki fog törni a káosz, beindul a dominóhatás, és a Schengeni Övezet széthullik" - fogalmazott Asselborn.

Kilométeres dugók alakultak ki a német-osztrák határnál hétfő reggel, miután Berlin előző nap a menekültválság miatt ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. A bajor belügyminiszter szerint akár hetekig hatályban maradhat az intézkedés. Lelassult a magyar-osztrák határ átlépése is, mivel Ausztria több alkalommal is lezárta a nickelsdorfi átkelőt.