Nem használtak fegyvert a Szíria felett köröző vadászgépek

A Royal Australian Air Force FA-18 Hornet takes off past the crowd during the Australian International Airshow at the Avalon Airfield near Lara southwest of Melbourne on February 27, 2015. Some 180,000 patrons were expected through the gates over three pu
Az ausztrál légierő egyik FA-18 Hornet gépe egy korábbi felvételem
Vágólapra másolva!
Az ausztrál légierő szombatra virradóan végrehajtotta első szíriai hadműveletét, a harci gépek anélkül tértek vissza közel-keleti bázisukra, hogy fegyvert használtak volna, illetve hogy bármilyen incidens történt volna a művelet közben - jelentette be az ausztrál védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Canberra néhány nappal ezelőtt közölte, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni hadjárat hatékonyabbá tétele érdekében kiszélesíti azt a misszióját, amelyet eddig csak Irakban végzett az Egyesült Államok vezette nemzetközi hadi koalíció részeként. A műveletben két F/A-18A Hornet harci gép, egy KC-30A utántöltő repülőgép és egy E-7A felderítő gép vett részt.

Az ausztrál légierő egyik FA-18 Hornet gépe egy korábbi felvételem Forrás: AFP/Paul Crock

Ellenség után kutattak

Stu Bellingham tábornok, a közel-keleti ausztrál kontingens parancsnoka elmondta, hogy a Hornetek ellenséges tevékenység után kutattak Szíria keleti részén.

Irakban és Szíriában

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök korábban a már várható lépés indoklásaként azt mondta: "Nem tudjuk legyőzni az IÁ-t Irakban anélkül, hogy egyúttal Szíriában is legyőzzük."

Miattuk menekülnek százezrek

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter augusztus végén felszólította az európai országokat, hogy még nagyobb számban vegyenek részt az Iszlám Állam elleni szíriai és iraki légicsapásokban, hiszen ily módon tudják segíteni a kontinenst sújtó migrációs válság megoldását. Az IÁ az oka annak, hogy százezrek indulnak útnak Európába. "Az Európában menedéket keresők több mint 40 százaléka Szíriából érkezik, és nekünk egységes frontot kell képviselnünk a hatalmas tömegek elvándorlását kiváltó terrorszervezetek felszámolása érdekében" - hangsúlyozta a tárcavezető újságírók előtt.