Éles riasztást kaptak a magyar Gripenek

Gripen, 2015.06.26.
Kecskeméten mutatják be a Magyar Honvédség légi utántöltő képességét, a Gripen vadászrepülőgépek légi utántöltésének begyakorlását, és a felkészülést a Baltic Air Policing nemzetközi szerepvállalásra.
Vágólapra másolva!
Először kaptak éles riasztást azok a magyar Gripenek, amelyek a balti országok légterének védelmében vesznek részt - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a magyar vadászgépek még pénteken kaptak jelzést, hogy egy azonosítatlan repülőgép lépett a légtérbe. A gépek azonosították a riasztást okozó orosz An-26-os katonai szállítórepülőgépet a Balti-tenger felett és sikeresen elfogták. A felszállást és az elfogást a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központjából rendelték el.

Korábbi felvétel Fotó: Polyák Attila - Origo

A tárca felidézte, hogy a NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében idén szeptembertől, négy hónapon keresztül Magyarország látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét vezető nemzetként, Németországgal közösen, NATO parancsnokság alatt. A misszióban több mint nyolcvan magyar katona és négy JAS-39 Gripen repülőgép vesz részt.