Vágólapra másolva!
Egy hónappal azután, hogy pénzügyi nehézségek miatt leállította kampánystábjának finanszírozását, pénteken kiszállt a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelemből Rick Perry, Texas leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányzója.
Vágólapra másolva!

Ő az első jelentősebb elnökjelölt-aspiráns, aki feladta a küzdelmet. Noha távozásának csekély hatása lesz az események további menetére, Perry e-mailben arra bátorította híveit, hogy egy valódi konzervatív jelöltet támogassanak - ezzel alig leplezetten attól óvta őket, hogy Donald Trump ingatlanmágnás és valóságshow-sztár mellé álljanak.

Rick Perry visszalépett Forrás: AFP/Getty/Brendan Hoffman

2012-ben is próbálkozott

Perry, aki pénteken St. Louisban jelentette be döntését kampányának "felfüggesztéséről", 2012-ben is sikertelenül próbálkozott a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségének elnyerésével. Akkor hetekig vezetett a közvélemény-kutatásokban, ám egy televíziós vita során beállt kínos memóriazavar - képtelen volt felsorolni, hogy mely szövetségi hivatalokat kívánja megszüntetni - szertefoszlatta az esélyeit.

100 napos kampány

Texas korábbi első embere a mostani, 100 nap után lezárt kampány során képtelen volt felzárkózni a Republikánus Párt komolyan vett 17 elnökjelölt-aspiránsának élmezőnyéhez. (A Szövetségi Választási Bizottság honlapja szerint keddig 1085-en töltötték ki az elnökválasztási küzdelemben való részvételi szándékot igazoló űrlapot, közülük rengetegen republikánusnak vallották magukat.) Perry sem az országos, sem a korai előválasztó államok népszerűségi listáin nem állt látható helyen, kampánya kevés anyagi támogatást kapott, és a politikust a Fox News után a CNN is csak az elnökjelölt-aspiránsok második körének vitájára hívta meg.

Vizsgálják az ügyeit

A volt kormányzó gazdasági növekedést, a mexikói határ őrizetének megszigorítását és az Iránnal megkötött nukleáris megállapodás felmondását ígérte. Texasban egyébként, amely államnak több mint 14 éven át kormányzója volt, hatalommal való visszaélés vádjával eljárás indult ellene.