Náci alagutakat fedeztek fel Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A náci aranyvonat utáni kutatási lázáiban a németek által épített két vasúti alagutat fedeztek fel Lengyelországban - jelentette be pénteken a délnyugat-lengyelországi Walbrzychben egy amatőr kutató. A létesítmények belsejében feltehetően főként hadianyag és építőanyag található.
Vágólapra másolva!

Két alagút és egy földalatti épületegyüttes

A két építmény a Riese (Óriás) nevű hatalmas épületegyüttes része, amelyet a németek a második világháború idején építettek a Sowie (Bagoly)-hegységben. "Két alagútról és egy földalatti épületegyüttesről van szó, amelyek Walim faluban turisták által részben már látogatható, korábban feltárt részekhez csatlakoznak" - mondta Krzysztof Szpakowski, a Riese Múzeum Társaság elnöke sajtótájékoztatóján.

A nácik a térségben 200 hektáros földalatti várost építettek, ahol Hitler közeli munkatársai éltek volna több évig egy esetleges atomtámadás után

- mondta Szpakowski. Az alagutat és más földalatti létesítményeket úgy ásták ki, hogy kirakójáték-szerűen kapcsolódnak egymáshoz. A bejáratokat utána berobbantották, hogy eltüntetessék a nyomokat. Szpakowski szerint a létesítmények belsejében feltehetően minden megtalálható, de főként hadianyag és építőanyag.

Nincs itt aranyvonat

"Felelőtlenség lenne azt állítanom, hogy olyan kincsek vannak ott, mint a Leningrádból (Szentpétervár) ellopott, hetven éve keresett Borostyánszoba, vagy egy aranyvonat" - mondta Szpakowski az elmúlt hetekben Lengyelországban terjedő híresztelésekre utalva, amelyek szerint a nácik ebben a térségben rejtették el a kincseket szállító vasúti szerelvényt. Az egyik alagút a walimi vasútállomástól vezetett a Rieséhez. Egyes történészek szerint a Riese komplexum összeköttetésben volt a Walbrzych közelében lévő Ksiaz (Fürstenstein)-kastéllyal, ahol Hitler főhadiszállását akarták berendezni.