Orbánnak adott igazat a német lap

menekült,Ausztria
A fiatalok könnyebb helyzetben vannak
Vágólapra másolva!
Egy racionális, humánus és kivitelezhető menekültügyi rendszert kell az Európai Uniónak kialakítania, amiben a kelet-közép-európai országok érveit is figyelembe veszik – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap kelet-európai ügyekkel foglalkozó publicistája szerint az ítélkezés helyett Orbán javaslatát is figyelembe kellene venni.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung véleménycikkében különös együttállásra hívja fel a figyelmet. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a német gyökerekkel rendelkező Klaus Johannis román elnök, a cseh szociáldemokraták, a szlovák nacionalisták és a lengyel kereszténydemokraták együttesen utasítják vissza a kötelező érvényű kvótarendszert. Meglehet, nem is alaptalanul.

Látszatmegoldás

A visegrádi négyek legutóbbi találkozójukon közösen jutottak arra az álláspontra, hogy a menekültek kényszerített befogadása nem vezet sehová, amíg a schengeni határok nem jelentenek tényleges védelmet az illegális bevándorlással szemben, és a menekültek befogadása a dublini egyezmény alapján történik.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő beszél, mellette Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek migrációs válságról tartott csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón Prágában 2015. szeptember 4-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Karl-Peter Schwarz német publicista szerint mielőtt elhamarkodottan rasszistának, populistának, antieurópainak és egoistának bélyegeznék a nyugati államok kelet-európai társaikat, az érveiket is ésszerű lenne figyelembe venni. Az EU legutóbb kiadta, hogy 160 ezer menedékkérőt kell Görögországtól, Olaszországtól és Magyarországtól átvenni, hogy tehermentesüljön a régió.

A szám borítékolhatóan növekedni fog, amíg a bevándorlók játszi könnyedséggel lépik át az uniós határokat.

Az írás szerzője felelőtlennek tartja az unió válságkezelési módszerét menekültügyben.

Háborús menekült vagy gazdasági bevándorló

A cikk írója egyetért azzal a kelet-európai állásponttal, hogy különbséget kell tenni háborús menekültek és gazdasági bevándorlók között, akik a jobb életszínvonal reményében érkeznek az unió határain belülre.

„Meggondolatlan mindenki előtt nyitva hagyni az ajtót.”

Schwarz úgy véli, hogy az unión belüli szabad munkavállalás és utazás lehetőséget ad a menekülteknek a kivándorlásra a szegényebb EU-s tagállamokból a gazdagabb Németországba és Svédországba, így a kvóta alapján elosztott menekültek nem fognak törvényszerűen a kelet-közép-európai országokban maradni.

A magyar–osztrák határ felé tartó illegális bevándorlók vizet kapnak Pinkamindszent közelében 2015. szeptember 11-én Forrás: MTI/Varga György

Képmutatás helyett

A német újságíró emlékeztet arra, hogy mielőtt mindenki Orbán Viktor magyar miniszterelnökön verné el a port a szerb–magyar határra szánt kerítés miatt, nem szabad elfelejteni, hogy Schengen több határszakaszán – Bulgária, Görögország, Szlovákia és Spanyolország – is méteres kerítések díszelegnek.

Schwarz elkerülhetetlennek látja az uniós határvonalak megerősítését.

Ha az EU képes egy humánus, ésszerű és a tagállamok számára bírható menekültügyi rendszer kialakítására, akkor képes lesz a menekültáradat gyors és hatékony kezelésére, az illegális bevándorlás megállítására, az embercsempészek ellehetetlenítésére és ezrek életének a megmentésére.