A Déli-óceán egyre több üvegházhatású gázt nyel el

Vágólapra másolva!
Az Antarktiszt körülölelő Déli-óceán egyre nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázt nyel el az utóbbi években, és ezzel elősegíti a klímaváltozás megfékezését - derült ki egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport tanulmányából, amelyet a Science című tudományos folyóirat közölt.
Vágólapra másolva!

A hatalmas víztömeg természetes széndioxid-elnyelő képessége nagyjából duplájára nőtt 2011-ben az egy évtizeddel korábbi értékhez képest. Az így elnyelt 1,2 milliárd tonnányi szén egyenlő az Európai Unió éves szintű, ember általi üvegházhatásúgáz-kibocsátásával.

"Jelen pillanatban ez jó hír az ember okozta globális felmelegedés lassítását célzó erőfeszítések szempontjából"

- jegyezte meg a tanulmány elkészítésében részt vevő Nicolas Gruber, a zürichi műszaki egyetem (ETH Zürich) munkatársa. A szakemberek szerint ugyanakkor nem tudni, hogy a klímaváltozás közepette meddig tart az óceán fokozott elnyelő képessége.

"A Déli-óceán jóval változékonyabb, mint gondoltuk" - húzta alá Gruber, hozzátéve, hogy a fokozott abszorpcióért feltehetőleg a változó széljárás és hőmérséklet a felelős. A kutatók az elmúlt harminc évben végzett több millió mérésre alapozták az eredményeiket. A mutatók meglepőek, mivel korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a Déli-óceán széndioxid-elnyelő képessége stagnál az 1980-as évek óta. 1870 óta a világ óceánjai nyelik el a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével légkörbe kerülő szén-dioxid több mint egynegyedét, ennek legnagyobb részét - 40 százalékát - a Déli-óceán nyeli el.