Átfestette a moszkvai sztálini toronyház csillagát, börtönt kapott

Vágólapra másolva!
Ukrán nemzeti színűre festette.
Vágólapra másolva!

Két év három hónap szabadságvesztésre ítélte szeptember 10-én, csütörtökön első fokon a moszkvai Taganszkij kerületi bíróság azt a fiatal orosz férfit, akit a Kreml közelében lévő egyik, sztálini stílusban épült toronyház csillagának ukrán nemzeti színűre való átfestése miatt fogtak perbe. A bíróság Vlagyimir Podrezovot találta egyedül bűnösnek "garázdaságban való közreműködésért", a többi négy vádlottat felmentette a vád alól.

Nemzetközi körözést adtak ki

Jevgenyija Korotkovát, Alekszandr Pogrebovot, Alekszej Sirokozsuhovot és Anna Lepjoskinát az épületről való úgynevezett bázisugrás után fogták le a nemzetközi hírűvé vált akció napján.

A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a fiatalok részt vettek volna a csillag átfestésében.

Egy másik gyanúsított, a Grigorij Musztang művésznevű ukrán férfi is azt állította, hogy egyedül hajtotta végre az akciót. Ellene egyébként nemzetközi körözést adtak ki, de eddig nem fogták el.

Kékre festették

Az orosz hatóságok szerint tavaly augusztus 20-án, négy nappal Ukrajna függetlenségének napja előtt ismeretlen rooferek - a magas épületek tetejére mászásnak hódoló városi sport hívei - a moszkvai Kotyelnyicseszkaja rakparton található lakóház csúcsára feljutva az ott lévő sárga csillag felső részét kékre festették, ily módon ukrán nemzeti színűvé téve azt.

Ezt követően egy kék-sárga ukrán zászlót is kitűztek a sarló-kalapácsos szovjet csillagra.

A rooferek ezzel az akcióval tiltakoztak a Kreml Ukrajna-politikája és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen.