Érvénytelen a lengyelországi népszavazás

KOPACZ, Ewa; KOMOROWSKI, Bronislaw
Radom, 2015. szeptember 6. Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a Bronislaw Komorowski volt lengyel elnök által kezdeményezett népszavazáson Radomban 2015. szeptember 6-án. (MTI/EPA/Jacek Turczyk)
Vágólapra másolva!
Érvénytelen a vasárnapi lengyelországi népszavazás az országos választási bizottság (PKW) által hétfő délután ismertetett hivatalos eredmények szerint, mivel a szavazásra jogosultaknak csak 7,8 százaléka járult az urnákhoz.
Vágólapra másolva!

A lengyelek a vasárnapi népszavazásban három kérdésre válaszolhattak: ezek a választási rendszer megváltoztatásán kívül a pártok állami finanszírozásának fenntartására vagy eltörlésére vonatkoztak, valamint az adórendszerben egy olyan elv bevezetésére, amelynek értelmében vitás kérdésekben az adózó javára döntenének az adóhivatalok.

A lengyel népszavazást Bronislaw Komorowski előző államfő kezdeményezte még a májusi elnökválasztási kampány idején. A vasárnapi választás akkor lett volna érvényes, ha

a bő 30 millió szavazásra jogosultnak több mint 50 százaléka vett volna részt rajta.

A népszavazás pár héttel előzte meg az október 25-én esedékes parlamenti választásokat. A csekély érdeklődés - annak ellenére, hogy az urnákhoz járulók 78,75 százaléka igennel válaszolt az egyéni választókerületeket illető kérdésre - elemzők szerint azt mutatja: a politikai pályára tért, koherens politikai programmal nem rendelkező rockénekes csupán protesztszavazatokat gyűjtött be, ami hosszabb távon lehetetlenné teszi a politikai rendszerbe való hatékony beépülését.

Lényegtelennek tartották

Komorowski volt tanácsadója, Tomasz Nalecz professzor "veszteségnek" minősítette a részvételi arányt. Úgy értékelte: a polgárok "lényegtelennek találták a népszavazást a mindennapi életük szempontjából".

Grzegorz Schetyna, a PO által kinevezett külügyminiszter "a politikusok nagy, szomorú megleckéztetéseként" értelmezte az alacsony részvételi arányt.

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a Bronislaw Komorowski volt lengyel elnök által kezdeményezett népszavazáson Forrás: MTI/PAP/Jacek Turczyk

A bal- és jobboldali ellenzék képviselői egyaránt úgy látják: az eredmény a PO-t komprommitálja, a népszavazást Komorowski elnökválasztási esélyeinek növelése miatt írták ki. Leszek Miller, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) elnöke "a lengyel demokrácia fekete vasárnapjáról" beszélt a népszavazással kapcsolatban, hozzátéve, hogy a lengyelek tömeges távolmaradása "a társadalom érettségét mutatja", mivel a szavazópolgárok "hibátlanul ráéreztek arra, hogy manipulációról van szó".

Csak négy népszavazás volt a lengyeleknél

Lengyelországban az 1989-es rendszerváltás óta négyszer tartottak országos népszavazást, ezek közül az 1996-ban egy napon megtartott két referendum - az alacsony részvétel miatt - érvénytelen volt.

Az 1997-es - a jelenlegi alkotmányt jóváhagyó - népszavazáson a jogosultaknak csak 42,86 százaléka nyilvánított véleményt, akkor viszont nem volt szükség legalább 50 százalékos részvételi arányra. Érvényes volt a Lengyelország európai uniós csatlakozását jóváhagyó 2003-as szavazás is, akkor a szavazópolgárok 58,85 százaléka járult az urnákhoz.