40 ezer ember haláláért felelhet a volt csádi elnök

Vágólapra másolva!
Biztonsági őrök hurcolták a bíróságra a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt Hissene Habré volt csádi diktátor-elnököt, aki ellenszegült az idézésnek - jelentették hétfőn a hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

Habrét egy speciális testület vizsgálatai szerint közvetlen felelősség terheli 40 ezer ember, főként a politikai ellenfelei haláláért és százezrek szisztematikus megkínzásáért. Nyolc évig volt kormányon 1982-1990 között, mígnem egy másik katonai puccs megdöntötte a hatalmát. Habré ekkor Szenegálba menekült, ahol

több mint két évtizedig kényelemben és nyugalomban élt, de 15 évi jogi csatározás nyomán mégis sikerült bíróság elé állítani.

40 évre ítélhetik

A rendkívüli bíróságot az Afrikai Unió döntése értelmében állították fel. Habré arra hivatkozik, hogy a pere jogtalan. A biztonsági őrökkel a tárgyalóteremben is dulakodott, majd többször is belekiabált a vádak felolvasásába, és húsz percen át hangosan morgolódott. A hétfői a második kísérlet a per lefolytatására, mert júliusban a kirendelt védői nem jelentek meg a bíróságon, ezért újakat kellett találni a helyükre.

A most 72 éves Habrét akár 40 évre is ítélhetik.