Kárpátalján jelent meg a gyermekbénulás

Vágólapra másolva!
Bár az ukrán egészségügyi hatóságok megpróbálták elbagatellizálni a történteket, mára nyilvánvalóvá vált, hogy két kárpátaljai gyerek fertőződött meg a gyermekbénulásért felelős poliovírussal.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet a héten jelentette be, hogy két gyermekbénulásos esetet regisztráltak Délnyugat-Ukrajnában, tehát a betegség öt év után újra megjelent Európában.

Először tagadtak

A hét elején a kárpátaljai illetékesek még tagadták, hogy a Magyarországgal szomszédos megyében regisztrálták a betegeket.

Július elején jelezték az orvosok a két esetet, előbb egy négyéves kisfiúnál a rahói, majd egy 10 hónapos csecsemőnél a técsői járásban.

A megyei tisztségviselők eleinte azt mondták, hogy csupán heveny petyhüdt bénulásról van szó, amely a tünetei hasonlítanak a gyermekbénuláséra. Azóta azonban kiderült, hogy ez nem igaz.

A vírus főleg olyan helyen támad, ahol rosszak a higiéniai körülmények Forrás: AFP/Aamir Quereshi

Nincs pénz oltóanyagra

Az ukrán egészségügyi tárca szerint a háborús helyzet miatt nincs pénz a kötelező védőoltás beszerzésére. Ezért aztán tavaly az újszülötteknek kevesebb mint a fele, idén pedig csak alig 14 százaléka jutott hozzá a Sabin-cseppekhez.

Egyetlen beteg 200 gyereket képes megfertőzni, a poliovírus szennyezett élelem vagy víz útján, szájon keresztül juthat a szervezetbe.

A kicsik között terjed leginkább

Öt évnél fiatalabb gyerekek között gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia.

A betegség megtámadja az idegrendszert, és órákon belül bénulást okozhat, ami minden kétszázadik esetben maradandó.