A németek nem aggódnak a menekülthullám miatt

Vágólapra másolva!
A németek 59 százalékának nincsenek félelmei a menekülthullám miatt, és több mint 90 százalékuk támogatja a menekültek tagállamok közötti elosztását kvóták alapján - mutatta ki egy friss felmérés, amelyet az ARD német országos közszolgálati televízió megbízásából a napokban készítettek.
Vágólapra másolva!

A kutatás alapján a németek 38 százaléka aggódik a menekültek nagy száma miatt. Az aggodalom az ország keleti részén erősebb: a volt NDK területén élők 46 százaléka fél a nagyszámú menekült miatt, a nyugati országrészben élők 36 százalékára jellemző az aggodalom.

A felmérés szerint németek 86 százaléka pénz-, vagy egyéb adománnyal támogatja, vagy kívánja támogatni a menekülteket, 67 százaléka pedig önkéntes munkával.

A menekültek tagállamok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer bevezetését 92 százalék támogatja, 85 százalékuk szerint pedig meg kell teremteni a legális beutazás lehetőségét, hogy a menekülteket megkíméljék az EU-ba vezető út veszélyeitől.

A határellenőrzés visszaállítását a németek 45 százaléka tartja megfelelő megoldásnak, 52 százalék elutasítja ezt.

Merkelnek csökken a népszerűsége

A németek 50 százaléka szerint nem megfelelő a hatóságok fellépése az idegenellenes zavargások és a menedékkérőket befogadó szállások elleni támadásokkal szemben, 40 százaléka szerint pedig megfelelő a hatóságok fellépése.

Angela Merkel népszerűsége egy hónap alatt 4 százalékponttal csökkent, a tevékenységével elégedettek aránya így 63 százalék.

Ez 2012 decembere óta a legalacsonyabb érték, a kancellár a harmadik helyen áll a német politikusok népszerűségi listáján.