Aszad kész tárgyalni az ellenzékkel

MIDDLE EAST POSTER EFFIGY HORIZONTAL DAILY LIFE PASSER-BY
A Syrian woman walks past a placard bearing a portrait of President Bashar al-Assad in the city of Damascus on March 4, 2015. AFP PHOTO / LOUAI BESHARA
Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad szíriai elnök beleegyezett az előrehozott parlamenti választások megtartásába és abba, hogy tárgyalások kezdődjenek az „ellenzék egészséges részével” – ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök mondta újságíróknak Vlagyivosztokban.
Vágólapra másolva!

Putyin elmondta azt is, hogy fontolgatja, belépjen-e Oroszország az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalícióba, és erről már tárgyalt is Barack Obama amerikai, Recep Tayyip Erdogan török és Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnökkel.

Aszad állítólag beleegyezett, hogy tárgyaljon az ellenzék egy részével Forrás: AFP/Louai Beshara

Moszkva olyan nemzetközi összefogást szorgalmaz a szélsőséges mozgalom ellen, amelynek tagja lenne az Aszad-rezsim is, ezt azonban az Egyesült Államok és Európa élesen ellenzi – emlékeztetett jelentésében a Bloomberg.

Legfőbb szövetséges

Putyin, aki Aszad kulcsfontosságú szövetségese, „túl korainak” tartja, hogy az orosz hadsereg szíriai beavatkozásáról beszéljenek, de azt elismerte, hogy „terítéken vannak különböző forgatókönyvek”.

Azt viszont nem tagadta, hogy Oroszország fegyvereket és katonai felszereléseket szállít Aszadnak.

A négy éve tartó szíriai polgárháború az elmúlt negyed század legnagyobb humanitárius és gazdasági katasztrófájához vezetett a Közel-Keleten, és súlyos menekültválsághoz Európában.

Fokozódó orosz részvétel

A nemzetközi sajtóban egyre több hír jelent meg a héten arról, hogy Oroszország fokozza a részvételét a szíriai konfliktusban.

A brit Telegraph szerdán a szír állami televízióra hivatkozva számolt be arról, hogy orosz katonák harcolnak a kormányerők oldalán. Egy videofelvétel szerint többek között orosz páncélosok is részt vettek Latakia környékén az összecsapásokban a lázadókkal – a felvételen hallható, ahogy a katonák oroszul beszélnek.

Fotók jelentek meg szíriai bevetésen lévő orosz repülőgépekről és drónokról is.