Tusk: Vissza kell szereznünk Európa kulcsát az embercsempészektől

TUSK, Donald; Orbán Viktor
Brüsszel, 2015. szeptember 3. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt a migránsválságról tartott tárgyalásuk előtt Brüsszelben 2015. szeptember 3-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Európa az egyik napról a másikra nem fogja megváltoztatni bevándorlási politikáját, de szolidaritást kell mutatniuk azoknak az államoknak, amelyeket nem érint a menekültválság – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Tusk közölte, hogy Európa számára létfontosságú a migránshullám megfékezése, méghozzá a határok megerősítésével.

„Vissza kell szereznünk Európa kulcsát az embercsempészektől” – jelentette ki.

Felszólította ugyanakkor az európai vezetőket, hogy duplázzák meg erőfeszítéseiket, hogy segítsenek azoknak az államoknak – Németországnak, Olaszországnak és Magyarországnak –, amelyek elsősorban szembenéznek a soha nem látott menekülthullámmal.

Donald Tusk és Orbán Viktor Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Európai szolidaritás

Hangsúlyozta, hogy azoknak, akiket közvetlenül nem érint a menekültválság, szolidaritást kell mutatniuk azokkal, akik a frontvonalon vannak.

A menekültek megsegítése és a határok védelme nem zárhatja ki egymást, Európa nem osztódhat ketté a szigorítás hívei – például a magyarok – és a bevándorlókat tárt karokkal fogadók között.

Jó szándékról kell tanúbizonyságot tennie az európai országoknak, mert nagy teszt lesz legalább százezer menekült elosztása.

– mondta Donald Tusk, aki szerint ehhez nyilván több forrásra lesz szükség.

Számomra a kereszténység azt írja elő, hogy segítsek a rászorulókon. Ez a menekültek esetén azt jelenti, hogy szolidaritást és áldozatot kell vállalni értük, bőrszíntől, vallástól függetlenül - reagált az Európai Tanács elnöke Orbán Viktor Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkére.

Az európai országoknak össze kell fogniuk Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Magyarország továbbra is elkötelezett, hogy megvédi határait - mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök szerint ez nem opció az ország számára, a schengeni szerződés kimondja, hogy a határokat csak az átkelőpontokon lehet átlépni. Magyarország pedig ragaszkodik az ebben foglaltakhoz - hangsúlyozta.

- mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint ezzel nemcsak a Magyarországot, hanem Európa külső határát is védik.

Orbán Viktor most is megismételte, hogy az európai emberek félnek, mert azt látják, hogy a vezetők nem tudják kezelni a menekülthelyzetet. Szerinte az új magyar törvényjavaslat elfogadásával szigorúbb lesz a magyar szabályozás, ami nemcsak a magyarok, hanem a többi ország állampolgárainak is megnyugtató lehet.