Hatalmas blöffről beszélt Orbán Viktor

Orbán Viktor
Brüsszel, 2015. szeptember 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, az Európai Tanács épületében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Az Európán belüli szabad mozgás, a schengeni megállapodás forog kockán az Európát sújtó menekültválság miatt. Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, miután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt. A kormányfő illúziónak tartja a kvótarendszer bevezetését, szerinte az semmire nem lenne megoldás.
Vágólapra másolva!

Blöffnek nevezte a Die Welt című német lap információját csütörtök délutáni brüsszeli sajtóértekezletén Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. Mint mondta, brüsszeli tárgyalásain semmilyen erre vonatkozó szám nem hangzott el.

Percről percre

Az Origo percről percre követte a miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóját.

A magyar miniszterelnök a délelőtt folyamán Martin Schulz európai parlamenti, majd Donald Tusk európai tanácsi elnökkel tárgyalt, délután pedig Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével találkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is elutasítja a kvótát Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Jobb élet

Nem menekültkérdéssel állunk szemben Európában, az illegális bevándorlók között sok a menekült, de még többen vannak, akik nem azok – jelentette ki Orbán Viktor. Sokan nem a háború vagy az üldöztetés elől menekülnek, hanem egy jobb élet reményében indulnak útnak Európa felé.

Egyre nő azoknak a bevándorlóknak a száma,

akik nem háborús övezetből jönnek, és korlátlan az utánpótlás

– közölte a magyar kormányfő. Orbán Viktor szerint nyilvánvalóvá kell tenni, hogy nem érdemes a jobb élet reményében elindulni Európába. Ha az ide érkező illegális bevándorlók nem háborús övezetből jönnek, nem fogják megkapni a lehetőséget, hogy az öreg kontinensen találjanak otthonra.

Európa végét jelenti, ha minden illegális bevándorlót beenged

A kormányfő szerint eljön az idő, amikor tízmilliók fognak megjelenni Európa határain, ha az európai vezetők továbbra is azt az üzenetet küldik, hogy a kontinens országai készen állnak arra, hogy mindenkit befogadjanak.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Európában Magyarországon kívül alig tudják mások, mit jelent muzulmánokkal együtt élni. Mint fogalmazott, a magyaroknak ehhez 150 évig volt szerencséjük, és nem akarnak belőle.

Védelem

Az Európát sújtó menekültválsággal kapcsolatban Orbán Viktor a kontinens külső határainak védelmét elsődleges kötelezettségnek nevezte. Ez mindennek az alapja – fogalmazott Orbán Viktor, utalva arra, hogy minden más intézkedésről – beleértve az esetleges kvótákat is – csak később lehet beszélni. Ezért

Magyarország meggyőződése, hogy a fizikai határvédelemmel, azaz a kerítés megépítésével nem boldogan ugyan, de helyesen jár el

– tette hozzá.

Orbán: Meg kell védeni a határokat Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Az Európát sújtó menekültválság következtében a schengeni megállapodás, az Európán belüli szabad mozgás forog kockán – jelentette ki Orbán Viktor. Schengent meg kell védeni – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, utalva arra, hogy annak esetleges kudarca ellentétes lenne az európai és a magyar érdekekkel, az európai értékekkel.

Fiatal szír menekültek egy csoportja tanakodik a határ szerbiai oldalán. Maga a biztonsági pengekerítés nem jelent akadályt, csak az időzítésre kell figyelni Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A miniszterelnök hasonlóan fontosnak nevezte a dublini egyezmény betartását is. Mindennek kikényszerítése a magyar állam kötelessége – fogalmazott Orbán Viktor.

Kötelesség

Illúziónak nevezte az illegális bevándorlók tagállamok közötti „elosztására" az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert Orbán Viktor miniszterelnök. Közölte: azt mindenki meghívásnak venné, és azt közvetítené az Európába indulók számára, hogy be tudnak jönni a kontinensre.

A magyar kormányfő erkölcsileg nehéz kérdésnek nevezte a kvótarendszert.

Mint mondta, a kvótarendszer nem megoldás, és ezt még azok a vezetők is tudják, akik ezt javasolják. A megoldást a határok védelme jelenti, amely minden ország kötelessége.

Mint hangsúlyozta, arról már senki nem beszél, hogy a kvótarendszer bevezetése nyomán majd kevesebben fognak jönni, és az is kérdéses, hogy miután szétosztották a menekülteket, miként lehet kikényszeríteni azt, hogy az adott tagállamban maradjanak.

Donald Tusk szerint is nagy a baj Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Félelmek

Magyarország továbbra is elkötelezett, hogy megvédje a határait, továbbra is ragaszkodik a schengeni szerződésben foglaltakhoz, és be fogja tartatni az egyezményt – jelentette ki Orbán Viktor, mielőtt a migránsválságról tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

"Szeretném Európa népeinek hangját tolmácsolni: tele vannak félelmekkel, és nem elégedettek azzal, amit mi, európai vezetők teszünk és tettünk" – mondta Orbán Viktor.

A határok megvédése akarat kérdése, és ha van rá akarat, akkor van rá mód is, és meg is kell találni ezt a módot – tette hozzá.

"Nagyon sokan bírálják azt a határzárat, amelyet létrehoztunk Magyarországon, de ha megkérdezzük az európai vezetőket, hogyan lehet másként ellenőrizni a 175 kilométeres határszakaszt – betartatni a schengeni egyezményben foglaltakat – anélkül, hogy fizikai akadályt hoznánk létre, senki sem tud jó tanácsot adni" – jegyezte meg a magyar kormányfő.

Tusk ellentmondást emleget

Tusk a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "Nem mindenki támogatja azokat a vitatott megoldásokat, amelyeket Orbán Viktor támogat, és megértem, hogy miért. Egy dolog azonban világos:

"Nagyon nagy ellentmondás az, hogy a legnagyobb országok Európában – olyanok, mint Németország és Olaszország – a szolidaritásunkra szorulnak, csakúgy mint Magyarország" – mondta Tusk, és hozzátette,

komolyan kell foglalkozni a migránshullám megfékezésével,

méghozzá a határok megerősítése révén.

Orbán Viktor: Ne bírálják Magyarországot Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Orbán: Ez nem járja

Ne bírálják Magyarországot azért, mert teszi a kötelességét, inkább hagyják, hogy tegye a dolgát – mondta Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott a menekültválságról Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével. A kormányfő arra kérte az EP-elnökét, tolmácsolja ezt a kérést az EP-képviselőknek.

Regisztráció nélkül nem mehetnek el az országból Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Az nem járja, hogy átjövünk a zöldhatáron, kimegyünk a pályaudvarra, Németországot és Merkel kancellár nevét kiabáljuk, és megpróbálunk regisztráció nélkül átverekedni a rendőrökön, hogy engedjenek ki az országból. Ez teljesen ellentétes az uniós szabályokkal" – tette hozzá.

Csörte Merkellel

Azt mondta: ez nem európai, hanem német probléma, mert senki sem szeretne Magyarországon maradni, mindenki Németországba akar menni, de Magyarországnak kötelessége regisztrálni őket.

Angela Merkel német kancellár, aki Bernben tárgyal, visszautasította Orbán Viktor kijelentését.

Demokrácia

Martin Schulz európai megoldást sürgetett a problémára, hozzátette ugyanakkor, hogy bár vannak közös pontok abban, ahogy a helyzetet értékelik, a nézeteltérések is jelentősek. Szerinte "Magyarország is jobban járna, ha európai, és nem tagállami megközelítést alkalmazna".

Angela Merkelnek nem tetszett Orbán kijelentése Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A német szociáldemokrata politikus különbségtételt sürgetett a törvényesen érkező bevándorlók, az ideiglenes oltalomra szorulók, a konfliktus végeztével hazatérni akaró háborús menekültek és a politikai menedékkérők között, akik

a mostani diktatúrák majdani demokratikus kormányait is adhatják.

Macedóniára fogta

Reggel a Szerbia és Macedónia határain kialakult migrációs válsághelyzetről konzultált telefonon a Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb kormányfővel. Vucic arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy Szerbia eleget tesz a menedékkérőkkel kapcsolatos regisztrációs kötelezettségeinek annak ellenére, hogy – mint a szerb miniszterelnök fogalmazott – Macedónia semmilyen határrendészeti ellenőrzést nem hajt végre.