Orbán megérdemli a támogatást a bajor miniszterelnök szerint

patthelyzet keleti bevándorló
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar miniszterelnök megérdemli a támogatást a többi európai uniós tagországtól azért, ahogy kezeli a menekültválságot, és nem bírálni kell . jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

"Orbánnak segíteni kell, hiszen be akarja tartani a dublini szabályozást" - mondta, Seehofer, a bajor konzervatív CSU elnöke, Angela Merkel német kancellár egyik fő szövetségese az uniós menekültügyi szabályokra utalva, amelyek szerint a menedékkérőket abban a tagállamban kell regisztrálni, amelyben beléptek az EU területére. "Európának segítenie kell őt pénzügyileg és személyzettel" - tette hozzá.

A bajor kormányfő azt is elmondta: "több kelet-európai miniszterelnök is panaszkodott nekem, hogy a németországi bevándorlást a nagy összegű pénzügyi ösztönzők hajtják. Nemrég a szerb miniszterelnök (Aleksandar Vucic) közölte velem: ezeket az embereket nem zaklatják Szerbiában, ellenkezőleg, kétségbe vagyunk esve amiatt, hogy elveszítjük őket. A pénzügyi ösztönzők miatt inkább Németországba jönnek."

Tömeg a Keleti pályaudvarnál Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerda este Thomas de Maiziere német belügyminiszter is úgy nyilatkozott a ZDF országos közszolgálati tévében, hogy nem szabad mindig csak bírálni Magyarországot, hanem segítséget is fel kell kínálni a menekültügyi helyzet kezeléséhez. Magyarország ezt a kötelességét "más tagállamokkal ellentétben" teljesíti, de már a "túlterheltség határán" van, ezért segíteni kell neki - mondta a konzervatív CDU politikusa.

Arra a kérdésre, hogy miként járulhat hozzá Németország a "budapesti dráma" lezáráshoz, Thomas de Maiziere elmondta, hogy a "megfelelő válasz" olyan közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok - úgynevezett hot spotok -, kialakítása, amelyeket az uniós állam-, illetve kormányfők döntése alapján Olaszországban és Görögországban is létrehoznak.