Ezer menekültet fogad be az érsekség

HORIZONTAL SLOGAN DEMONSTRATOR IMMIGRATION IMMIGRANT DEMONSTRATION DEMONSTRATION AGAINST PLACARD
A protester holds a banner during a rally against ill-treatment of migrants after the bodies of 71 refugees were found in an abandoned truck last week in Vienna on August 31, 2015. Around 20,000 people demonstrated police said. AFP PHOTO / PATRICK DOMINGO
Vágólapra másolva!
Bécs meghallotta a tüntetők szavát: a rendőrség, a Vöröskereszt, a vasút és a bécsi érsekség is együttműködik, hogy könnyítse a menekültek helyzetét.
Vágólapra másolva!

A bécsi Nyugati pályaudvaron, a Westbahnhofon „Köszöntünk” feliratú transzparensek várják a menekülteket, a lakosság által hozott élelemmel, pelenkákkal, takarókkal és esőkabátokkal segítik azokat, akik közül több százan – köztük gyerekek és nők – kénytelenek a pályaudvaron éjszakázni, mielőtt továbbutaznának Németországba.

Mindenkit ügyfélnek tekint a vasút

Szerdán 88 gumimatracot hoztak, csütörtökön pedig várhatóan még további kétszázat szállítanak oda.

Két orvos tart ügyeletet, a Caritas az élelmiszer-elosztást felügyeli.

A civilek a lakossági adományokat rendszerezik, az ÖBB, az Osztrák Államvasutak a helyszínt teszi alkalmassá az ideiglenes szállások kialakítására.

Bécsben a civilek, az egyházak és az állam közösen segítik a menekülteket Forrás: AFP/Patrick Domingo

„Számunkra minden jeggyel rendelkező ember ügyfél, akinek a kényelméért mindent megteszünk, még ilyen drámai helyzetben is” – mondta az ÖBB szóvivője.

Információs központ működik

A pályaudvaron 120 ember segít, tolmácsok igazítják útba az érkezőket, az egyes vágány mellett az adományozók számára állítottak föl információs pultot. Lehet jegyet venni a menekülőknek a továbbutazáshoz, fogadják és rendszerezik az élelmiszer- és egyéb adományokat,

akik maradni akarnak, azokat a városi információs központhoz irányítják.

Szerdán meglátogatta a pályaudvart Bécs érseke, Schönborn bíboros is. A főpap korábban, a 71 Magyarországról érkezett és Parndorf mellett megtalált kamionban meghalt menekült emlékére rendezett belvárosi istentiszteleten több szolidaritásra szólított föl a katolikus egyház nevében.

Szolidaritást kér az egyház

Schönborn bíboros a pályaudvaron bejelentette: a bécsi érsekség területén 1000 menekültet szállásolnak el,

megnyitva a templomokat, szerzetesrendeket és szükséglakásokat a menekültek előtt.

„Ez nem felső limit – mondta az egyház szóvivője, Michael Prüller később – inkább cél, hogy lássuk, hány hely van, és hány további menekültet tudunk befogadni. Ha kell, további rászorulók elszállásolása is lehetséges”.